Michel de Klerk

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Michel de Klerk
holandský architekt
Michel de Klerk
Narodenie24. november 1884
Amsterdam, Holandsko
Úmrtie24. november 1923 (39 rokov)
Amsterdam, Holandsko
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Michel de Klerk

Michel de Klerk (* 24. november 1884, Amsterdam, Holandsko – † 24. november 1923, Amsterdam)[1] bol holandský architekt a hlavný predstaviteľ Amsterdamskej školy, skupiny expresionistov, ktorých práce boli protipólom hnutia De Stijl.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatky[upraviť | upraviť zdroj]

Uithoorn, Amsterdam. 1911
Spaarndammerplantsoen, Amsterdam. 1917
De Dageraad, Amsterdam, 1918 – 1923
Obnova veže kostola, Ijsselstein, 1921 – 1923

Michel de Klerk sa narodil v roku 1884 vo veľkej chudobnej židovskej rodine v ako 25. dieťa 79-ročného otca. Jeho kariéra začala v jeho štrnástich rokoch hneď po základnej škole, keď architekt Eduard Cuypers objavil De Klerkov pozoruhodný talent na kreslenie. Práve v Cuypersovej kancelárii stretol svojich neskorších spoločníkov Van de Meya a Kramera. Zostal tam po dobu dvanástich rokov.

Kariéra architekta[upraviť | upraviť zdroj]

Potom, čo sa v roku 1910 oženil a dokončil štúdium v Škandinávii, nastúpil do kancelárie Hermana Baandersa v Amsterdame, kde sa stal kresličom aj kontrolórom. Krátko potom začal svoju kariéru architekta. Počas tejto krátkej kariéry sa dokázal stať produktívnym a vysoko originálnym architektom bez akéhokoľvek konzervativizmu, vždy ochotným preskúmavať svoje medze. Postačí, keď povieme, že bol tiež veľmi kritizovaným architektom, ktorý bol najmä pod neustálou paľbou súčasných funkcionalistov, ktorí pohŕdali De Klerkovou láskou ku kráse a umeleckej zručnosti.

Jeho vplyv mimo Amsterdamu bol veľmi obmedzený, a z jeho mnohých návrhov bolo iba relatívne málo skutočne postavených, aj to väčšinou v Amsterdame. Zomrel v novembri 1923 vo veku 39 rokov.

Charakteristika tvorby[upraviť | upraviť zdroj]

De Klerk zdôrazňoval, individualizmus, fantáziu a malebnosť. Rovnako ako väčšina holandských architektov svojej doby bol ovplyvnený H. P. Berlagem, ale neskôr sa stavia proti jeho racionalistickej architektúre. Okrem toho javil záujem o anglické hnutie Arts and Crafts. Jeho stavby majú miestami takmer fantastický charakter, väčšinou však majú ráz domácky pokojný až sladko ozdobný. Takéto stavby boli však nákladné. A preto architektúra Amsterdamskej školy nezovšeobecnela ani v samotnom Holandsku.

Stavby[upraviť | upraviť zdroj]

De Klerkov prvý návrh, ktorý bol postavený. Navrhovaný bol po dobu niekoľkých rokov a vypracovaných bolo viacero návrhov. Hotový dom už poukazoval na to, ako by mal vyzerať štýl Amsterdamskej školy, hoci zatiaľ veľmi zdržanlivo. Fasáda sa skladá z dvoch častí, z jednej vyčnievajúcej s rohovými oknami a z druhej časti s hlavnými dverami, ktorá zostáva trochu vzadu.

  • Obytný blok Hillehuis, Amsterdam, Holandsko, 1911 – 1912

Na prvý pohľad je to konvenčný blok, s pomerne tradične zdobenou fasádou, ovplyvnený klasickou architektúrou. Ale vnútorné členenie nie je také samozrejmé, ako naznačuje vonkajšia ornamentácia. Prvé poschodie má balkón po celej svojej dĺžke. Pôvodný kovový plot bol nahradený betónovým.

  • Budova obchodného závodu Scheepvaarthuis, Amsterdam, Holandsko, 1912 – 1916

Pred železobetónovú konštrukciu domu bolo predsunuté priečelie z tehál s bohatou plastickou výzdobou. Témy aplikovaných pásov, reliéfov a sôch predstavujú more, lode a obchod, pretože tu sídlilo šesť plavebných spoločností. Táto analógia pokračuje v mnohých detailoch interiéru: umelecky spracované svetlíky schodiskovej haly vykazujú mnoho námorných motívov, lampy vyzerajú ako tlamy dravých rýb alebo svojimi bizarnými tvarmi pripomínajú exotickú morskú faunu.

  • Prvý blok bytového komplexu Spaarndammerplatsoen, Amsterdam, Holandsko, 1913 – 1914

Prvý z troch komplexov pre robotníkov, ktorý De Klerk navrhol okolo malého parku. Veľká fasáda, so zvonku jasne rozoznateľným schodiskom, je ovplyvnená klasickou architektúrou.

  • Rodinný dom Bileken, Hilversum, Holandsko, 1914

Malý dvojpodlažný dom, ktorý De Klerk navrhol až do najmenších detailov. Budova dodnes stojí, ale bola znehodnotená radom prestavieb.

  • Druhý blok Spaarndammerplatsoen, Amsterdam, Holandsko, 1914 – 1918

Na tejto budove sa prejavilo viac tvorivosti, ako na jej predchodcovi. Zreteľné sú tu mnohé typické znaky Amsterdamskej školy; hrubé zdobené okenné rámy, parabolicky tvarované okná, schodiská vertikálne obložené strešnými škridlami.

  • Tretí blok Spaarndammerplatsoen ('Het scheep'), Amsterdam, Holandsko, 1917 – 1921

Obytný komplex s poštou. Pravdepodobne najdôvtipnejší z De Klerkových realizovaných projektov. Ukazuje De Klerkovu výstrednosť, teplú ľudskosť jeho návrhov, rovnako ako jeho pozornosť na starobylosť holandskej tradície ľudovej architektúry. Pretože klinovitá budova leží uprostred štvrte ako trup lode, obyvatelia ju nazývajú Het Scheep (loď). De Klerk vytvoril zo zjavne náhodnej koláže tehlových prvkov – veží, vežičiek a štítov – nájomný blok s dvorom. Každý prvok je veľmi výrazný a dokazuje jedinečné umenie holandských murovaných konštrukcií. I keď je dekorácia budovy svojím štýlom osobitá, jej ornamenty nie sú nikdy náhodné a vždy oživujú odvážnu štruktúru stavby. Objednávateľom tohto obytného bloku bola spoločnosť pre bytovú výstavbu Eigen haard (vlastný kozub).

  • Komplex De Dageraad, Amsterdam, Holandsko, 1918 – 1923

Navrhnutý v spolupráci s P. Kramerom. Opäť ide o komplex s mnohými rozličnými aspektmi.

  • Budova Bloemenlust, Amsterdam, Holandsko, 1920 – 1922
  • Obnova veže kostola, Ijsselstein, Holandsko1921 – 1923

Nové ukončenie renesančnej kostolne veže. Bola to De Klerkova jediná práca v oblasti obnovy pamiatok. Dokončená bola až po jeho smrti.

  • Komplex pre Amstel Bouwvereeniging, Amsterdam, Holandsko, 1921 – 1923

Komplex pre asociáciu bývania Amstel. Veľká fasáda s dlhým, stupňovitým balkónom a niekoľkými ďalšími dekoráciami.

  • Klubovňa 'De Hoop', Amsterdam, Holandsko, 1922 – 1924

Klubovňa pre veslársky klub a jachting klub. Zrúcaný roku 1944.

  • Dom Barendsen, Aalsmeer, Holandsko, 1923

Dom so stodolou, pre jedného z členov Bloemenlustu.

Literatúra[upraviť | upraviť zdroj]

  • Gössel, Peter; Leuthäuserová, Gabriele: Architektura 20. století, Praha 2006
  • Haas, F.: Architektura 20. století, Praha 1978
  • Glancey, J.: Moderní architektura, Praha 2004
  • Prina, F.;Demartini, E.; Bílková, J.: 1000 let architektury, Praha 2006

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Michel de Klerk, Encyclopaedia Britannica (24. november 2013)

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]