Michelle Obamová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Michelle Obama)
Michelle Obamová
Michelle Obamová
Michelle Obamová, podpis
46. prvá dáma USA
V úrade
20. január 2009 – 20. január 2017
Predchodca Laura Bushová Melania Trumpová Nástupca
Biografické údaje
Rodné menoMichelle LaVaughn Robinsonová
Narodenie17. január 1964 (60 rokov)
Chicago, Illinois, USA
Alma materPrincetonská univerzita
Harvardova univerzita
Vierovyznanieprotestantská cirkev
Rodina
Manžel
DetiMalia Ann (* 1998)
Natasha (* 2001)
Odkazy
Michelle Obamová na obama.org
Spolupracuj na CommonsMichelle Obamová
(multimediálne súbory)

Michelle LaVaughn Robinson Obamová (* 17. január 1964, Chicago, Illinois, USA) je americká právnička a bývalá prvá dáma Spojených štátov. Je manželkou 44. prezidenta USA, Baracka Obamu.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Michelle LaVaughn Robinsonová sa narodila Fraserovi Robinsovi III. a Mariane Shieldsovej Robinsonovej. Matka pracovala ako gazdiná na plný úväzok, až kým Michelle nenastúpila na vysokú školu. Korene Robinsovej a Shieldsovej rodiny siahajú do obdobia občianskej vojny v Amerike. Jej pra-pra dedko z otcovej strany, Jim Robinson, bol americký otrok v štáte Južná Karolína, kde niektorí členovia jeho rodiny žijú dodnes. Jej pra-pra-prababička z matkinej strany, Melvinia Shieldsová, bola tiež otrokyňou, ktorá otehotnela s belochom. Jeho meno je neznáme.

Vyrastala na južnom predmestí Chicaga. Vyštudovala sociológiu na Princeton University a Právnickú fakultu na Harvardovej univerzite. Po ukončení svojho formálneho vzdelania sa vrátila do Chicaga a prijala miesto v advokátskej kancelárii Sidley Austine, kde stretla svojho budúceho manžela. Potom pracovala ako zamestnankyňa starostu Chicaga Richarda M. Daleyho a na University of Chicago Medical Center.

Je matkou dvoch dcér, Malie (* 1998) a Sashy (* 2001), a sestrou Craiga Robinsona, basketbalového trénera mužov na Oregon State University.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]