Microsoft Power BI

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Microsoft Power BI

Logo
Základné informácie
VývojárMicrosoft
Posledná stabilná verziaPower BI
Operačný systémMicrosoft Windows
Typ softvéruhĺbková analýza dát, business intelligence
Licenciaproprietárny softvér
Ďalšie odkazy
Webová stránkaoficiálna stránka

Pozri aj Informačný portál

Power BI je cloudová technológia od Microsoftu, ktorá umožňuje jednoduchým spôsobom analyzovať a vizualizovať dáta. Služba obsahuje sadu nástrojov, ktorá umožňuje používateľom samostatne analyzovať podnikové dáta a vytvárať reporty, štatistiky alebo prehľady.

Popis[upraviť | upraviť zdroj]

Koncept, na ktorom je PBI založený, sa niekedy nazýva Self service BI. Je to koncept založený na tom, že firma má analytický a reportingový nástroj, ktorý môže obsluhovať ktokoľvek a nie je potreba vyťažovať IT oddelenie.

Výhody využívania Power BI:

  • Zefektívnenie firemného reportingu a efektívnejšie vyťaženie informácií z podnikových dát a manažérskych informačných systémov. Power BI umožňuje zmapovať informačné toky naprieč celou spoločnosťou a prepojiť všetky manažérske informačné systémy do jednej reportovacej databázy, vďaka čomu môže byť všetko potrebné na jednom mieste.
  • Zjednotenie podnikových dát tak, aby všetky oddelenia firmy pracovali s rovnakými informáciami.
  • Automatizácia reportov a dostupnosť odkiaľkoľvek - Power BI umožňuje vytvoriť interaktívne dashboardy, ktoré sa budú automaticky aktualizovať. Zamestnanci zároveň budú môcť pristupovať k dátam zo svojho počítača, tabletu alebo telefónu.
  • Zníženie závislosti na IT oddelení a skrátenie času potrebného na realizáciu požadovaných analýz.

Dáta je možné importovať do Power BI z:

Hlavné komponenty[upraviť | upraviť zdroj]

Hlavné komponenty, z ktorých systém Power BI pozostáva, sú:

Power BI Desktop
Desktopová aplikácia, určená pre počítače s operačným systémom Windows, ktorá slúži na vývoj dátových modelov a následný reporting nad nimi.
Power BI Service
Online služba typu SaaS (softvér ako služba), ktorá umožňuje publikovanie dátových modelov a reportov na web, zabezpečenie dát a reportov alebo automatické posielanie reportov.
Power BI Mobile Apps
Aplikácie pre mobilné zariadenia (telefóny, tablety), ktoré sú vybavené operačným systémom Windows, Android alebo iOS.
Power BI Gateway
Predstavuje bezpečné prepojenie medzi reportom, nahraným do služby Power BI a zdrojom dát na PC alebo serveri (napr. Excel súbor). Je to nástroj, ktorý umožňuje v cloude automaticky aktualizovať dáta, t.j. akékoľvek zmeny v Excel súbore sa premietnu do konkrétneho reportu.
Power BI Embedded
Je určený na zjednodušenie spôsobu, akým nezávislí dodávatelia softvéru a vývojári využívajú funkcie systému Power BI so zabudovanou analytikou. Power BI Embedded zjednodušuje funkcie Power BI tým, že vám pomôže rýchlo pridať úžasné vizuálne prvky, správy a dashboardy do vašich aplikácií.
Power BI Report Server
Riešenie, ktoré slúži na publikovanie reportov na vnútropodnikových serveroch. Je určené pre spoločnosti, ktoré nechcú alebo nemôžu ukladať dáta cez cloudový Power BI Service.
Power BI Visuals Marketplace
Trh rôznych certifikovaných vizuálov služby Power BI.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]