Miguel de Icaza

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Miguel de Icaza
vývojár slobodného softvéru
vývojár slobodného softvéru
Narodenie1972
Mexico City, Mexiko
Odkazy
Webstránkatirania.org
CommonsSpolupracuj na Commons Miguel de Icaza

Miguel de Icaza (* 1972, Mexico City, Mexiko) je programátor slobodného softvéru, ktorý stál pri zrode projektov GNOME a Mono. Nedokončil štúdium na Mexickej Národnej Autonómnej univerzite (UNAM). Od roku 1992 vyvíja slobodný softvér. Podieľal sa na vývoji súborového manažéru Midnight Commander, jadra Linuxu a je autorom tabuľkového procesora Gnumeric. V roku 1997 sa uchádzal o prácu vo firme Microsoft, kde mal pracovať na porte prehliadača Internet Explorer pre Unix, ale nebol pre svoje nedokončené vzdelanie prijatý.

Federico Mena a de Icaza začali v auguste toho istého roku vyvíjať slobodné grafické prostredie GNOME pre GNU/Linux a ďalšie Unixové operačné systémy. V roku 1999 založil spolu s Nate Friedmanom spoločnosť Helix Code, kde zamestnali mnoho vývojárov pracujúcich na GNOME. V roku 2001 premenovali firmu na Ximian a začali projekt Mono, ktorý implementoval podľa štandardov firmy Microsoft vývojovú platformu .NET pre unixové operačné systémy. Realizácia tohto projektu a linuxové zameranie firmy boli pravdepodobne hlavnými dôvodmi, prečo bol Ximian kúpený v roku 2003 firmou Novell. De Icaza je v súčasnosti viceprezident vývojárskej sekcie vo firme Novell.

Miguel de Icaza dostal od Free Software Foundation v roku 1999 Ocenenie za rozvoj slobodného softvéru, od MIT Technology ocenenie Inovátor roka 1999 a bol uvedený ako jeden zo sto inovátorov nového storočia v časopise Time Magazine v septembri 2000.

Miguel mal v roku 2001 cameo úlohu vo filmoch Antitrust a The Code.

Miguel de Icaza bol veľmi kritický k Mexickým prezidentským voľbám v júli 2006. Kritizoval mexického prezidenta Felipe Calderóna a vyhlasoval, že je skorumpovaný politik. Článok s kritikou sa volal: „Fraude en las elecciones del 2 de julio de 2006“ (po slovensky „Podvod pri voľbách 2. júla, 2006“).

V roku 2003 sa oženil s Brazílčankou Máriou Laurou.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]