Milenci z Ajn as-Sacharí

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Milenci z Ajn as-Sacharí

Milenci z Ajn as-Sacharí je soška milujúceho sa páru, nájdená v jaskyniach Ajn as-Sacharí (nepresne: Ajn (as-)Sachrí; angl. prepisy: Ein es-Sakhari, Ain (es-)Sakh(a)ri a pod.; doslova: "prameň skaly") v blízkosti Betlehema. Jej vek sa odhaduje na 11 000 rokov,[1] ide tak o najstaršie známe vizuálne zobrazenie súlože.

Bola vytvorená ľuďmi natufijskej kultúry, ktorí žili v Stredomorí. Okrem iného ako prví ľudia domestikovali psov, ovce a kozy a šľachtili dobytok. Pomerne vyspelé poľnohospodárstvo nepochybne tiež prispelo k rozvoju ich kultúry a umeleckej produkcii.

Soška je vyrobená z jedného kusa vápenca. Hoci na soške nie sú vyznačené detaily, je po výtvarnej stránke pomerne vyspelá. Britský výtvarník Marc Quinn k soške poznamenáva, že z rôznych uhlov pohľadu sa celok môže javiť ako penis, ako prsia alebo ako celý milujúci sa pár.

Sošku identifikoval v roku 1933 francúzsky konzul René Neuvill pri prezeraní náhodných nálezov v miestnom múzeu. Pri neskoršom zisťovaní jej pôvodu zistil, že sa našla v jaskyni, ktorá ľuďom natufijskej kultúry slúžila ako dočasný obytný priestor pri lovoch na gazely. V súčasnosti je umiestnená v Britskom múzeu, ktoré ju kúpilo v roku 1958.

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Milenci z Ain Sakhri na českej Wikipédii.