Montex

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Areál firmy Montex v obci Rovinka v blízkosti Bratislavy je stavba, ktorá bola podľa projektu Ing. Arch. Máriusa Žitňanského, Phd. (z r. 1998-1999) realizovaná v dvoch etapách v priebehu rokov 1999- 2006.

Stavba[upraviť | upraviť zdroj]

Areál firmy Montex sa nachádza v obci Rovinka v blízkosti Bratislavy. Je situovaný pri hlavnom cestnom ťahu v susedstve s obecným úradom. Svojim hmotovo-architektonickým riešením plynulo nadväzuje a rozvíja novovzniknutý plán obce vytvorenia námestia v okolí obecného úradu. Areál so svojimi objektami výškovo neprevyšuje okolitú zástavbu a rešpektuje jej vidiecky charakter. Celková realizácia prebehla v dvoch etapách.

I. etapa 1999-2002[upraviť | upraviť zdroj]

V prvej etape bola postavená jednopodlažná budova predajne s menším skladom hygienické zázemie personálu a šatne. Jej prísne kubický tvar je podporený čistotou dispozičného riešenia a úzkou paletou použitých materiálov v interiéri a exteriéry (sklo, vlnitý plech vo svojej prirodzenej farebnosti, stena z nasucho kladeného kameňa), ktoré architekt prezentuje vo svojej strohosti a jednoduchosti s dokonale zvládnutým detailom. Areál je ohraničený stenou z roštovej drôtenej konštrukcie s nasucho kladeným kameňom. Toto riešenie v prvej etape pripomínalo realizáciu Herzoga s de Meuronom v Napa Valley avšak dokončením druhej etapy architekt potvrdil jedinečnosť svojho návrhu.

II. etapa 2002-2006[upraviť | upraviť zdroj]

V druhej etape bol zrealizovaný dvojpodlažný objekt s administratívnymi priestormi, predajňou archívom a serverovňou. Svojou hmotou, ktorá je rozdelená úzkou štrbinou so schodiskom dotvára charakter areálu. Na poschodí nad vstupom je najväčší priestor zasadačka presvetlený úzkym pásom okien v úrovni podlahy s výhľadom na námestie. Efekt koncentrovanosti v zasadačke zvýrazňuje plná stena v úrovni horizontu so zaoblenými rohmi. Kancelárie sa nachádzajú po obidvoch stranách budovy a navonok s veľkoformátovým presklením, do námestia vedú na dlhý balkón.

Rozmiestnenie funkcií: Na prízemí smerom do dvora majú miestnosti pracovníci predaja a skladov je tu aj kotolňa. Nad nimi je administratíva pre hlavnú činnosť firmy (montáže) v bloku do námestia je na poschodí vedenie so spomínanou zasadačkou na severnom konci pod nimi archív a server. Celkovo budova pôsobí ako ostrouhlí dynamický objem vyrastajúci nad kamennými múrmi vyvolávajúci dojem vznášania sa. Na zem dopadá len ozdobným oblúkom na najvzdialenejšej strane. Materiálová paleta je podobná ako pri objekte z prevej etapy.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

Súradnice: 48°05′54″S 17°14′06″V / 48,098278°S 17,235135°V / 48.098278; 17.235135