My Little Pony: Priateľstvo je magické

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
My Little Pony: Priateľstvo je magické
Slovenský názov My Little Pony: Priateľstvo je magické
Originálny názov My Little Pony: Friendship Is Magic
Žáner animovaná komédia
Námet Lauren Faust
Réžia Jayson Thiessen
James Wootton
Jim Miller
Denny Lu
Tim Stuby
Mike Myhre
Titulná pieseň Daniel Ingram
Krajina Kanada, USA
Pôvodný jazyk angličtina
Počet sérií 9
Počet častí 221
Produkcia
Dĺžka časti 22 minút
Vysielanie
Pôvodné 10. október 2010 – 12. október 2019
Discovery Family
Slovenské 2012
Plus, TV JOJ
Obsadenie

My Little Pony: Priateľstvo je magické (angl. My Little Pony: Friendship Is Magic) je kanadsko-americký animovaný seriál, ktorý vysielala americká televízna stanica The Hub (dnes Discovery Family) od 10. októbra 2010 do 12. októbra 2019.

Seriál vznikol na motívy sveta My Little Pony, vytvoreného spoločnosťou Hasbro, pričom Friendship is Magic je štvrtá a najnovšia generácia týchto animovaných poníkov. Za vznikom tejto generácie stojí americká animátorka Lauren Faust, ktorú Hasbro vybralo ako výkonného producenta tohoto seriálu.

Dej sa odohráva okolo šestice hlavných aktérok, ktoré sa často dostávajú do výnimočných situácií, počas ktorých sa naučia morálne poučenia o priateľstve.

Postavy[upraviť | upraviť zdroj]

  • Twilight Sparkle je hlavná protagonistka seriálu. Je jednorožec (neskôr sa stane alicorn) mimoriadne nadaný schopnosťou mágie. V prvom diele prvej série sa presťahuje z Canterlotu (hlavného mesta Equestrie) ešte ako jednorožec do malého mestečka Ponyville, kde žije a pracuje v knižnici spoločne zo svojím dračím asistentom Spikom a sovou Owloysius. Takisto tu pokračuje vo svojich štúdiách. Reprezentuje element mágie.
  • Rarity je jednorožec so záľubou v móde. Túži sa v tomto odvetví presláviť a dostať sa do lepšej spoločnosti. Je starostlivá a (občas až príliš) dbá na detaily. Prevádzkuje vlastný obchod s oblečením a vlastní perzskú mačku Opalescence. Reprezentuje element veľkorysosti.
  • Rainbow Dash je pegasus, žijúci v oblačnom meste Cloudsdale, v Ponyville je však spoločne so svojimi kolegami zodpovedná za údržbu počasia. Je atleticky založená a miluje rýchlosť a lietanie. Je veľmi sebavedomá a priebojná. Jej zvieratkom sa paradoxne stane korytnačka pomenovaná Tank, ktorá taktiež symbolizuje lojalitu svojej majiteľky. Rainbow Dash teda reprezentuje element lojality.
  • Fluttershy je rovnako ako Rainbow Dash pegasus. Oproti nej je však úplne pokojná, trpezlivá, dobrá a bojácna, ale je ochotná riskovať čokoľvek pre dobro svojich priateľov. Nežije ako ostatní pegasovia v Cloudsdale, ale na zemi v Ponyville. Často je doprevádzaná svojim svojráznym králikom Angelom. Vďaka svojej miernej a láskavej povahe reprezentuje element dobrosrdečnosti.
  • Applejack je ďalšia z hlavných aktérok. Žije a pracuje na farme na okraji Ponyville, spoločne so svojim bratom Big Macintoshom, babičkou Smithovou, mladšou sestrou Apple Bloom a svojim psom Winonou. Jej rodina je však omnoho početnejšia a venuje sa pestovaniu a spracovávaniu jabĺk po celej Equestrii. Veľmi nerada skladá svoj klobúk a hovorí typickým južanským prízvukom. Spoločne s Rainbow Dash je tiež veľmi pohybovo nadaná a rady spolu súťažia, povahou je však úprimná, dobromyseľná, niekedy však až príliš tvrdohlavá. Reprezentuje element úprimnosti.
  • Pinkie Pie, celým menom Pinkamena Diane Pie, je poník so záľubou v oslavách, ktoré organizuje pri každej príležitosti. Má veselú, bezstarostnú, často až chaotickú povahu. Pomáha v miestnej pekárni a stará sa o deti majiteľov. V celom seriáli je pravdepodobne najvýraznejším komickým prvkom, zvlášť vďaka svojim úplne neadekvátnym reakciám na dané situácie. Reprezentuje element radosti.

Medzi ďalšie často sa objavujúce postavy patrí malý drak Spike, mladá trojice Cutie Mark Crusaders – Apple Bloom (sestra Applejack), Sweetie Belle (sestra Rarity), Scootaloo (veľká fanynka Rainbow Dash) a Babs seed, ďalej princezná Celestia a jej mladšia sestra princezná Luna, zebra Zecora a plno ďalších.

V celom seriály sa objavuje aj veľké množstvo vedľajších postav. Ale väčšina z nich stále plní iba funkciu komparzistov, niektorí naopak dostali, pre veľkú obľubu u divákov, väčší priestor. Medzi najobľúbenejších „vedľajších poníkov“ patrí predovšetkým Big Macintosh (ktorý sa neskôr dočkal aj vlastnej epizódy), Derpy Hooves, DJ Vinyl Scratch, Doctor Whooves, Lyra Heartstrings, BonBon, Spitfire, Shining Armor, Cadence, Colgate,...

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]