Nemci vo Francúzsku

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Alsasko-lotrinské dialekty.

Podľa francúzskeho sčítania obyvateľstva v roku 2011 v krajine žilo vyše 437 tisíc nemeckých imigrantov.[1]

Okrem toho sa nemeckými nárečiami rozpráva v Alsasku (departement Haut-Rhin a Bas-Rhin) a Lotrinsku (severovýchodná časť departementu Moselle). V oboch oblastiach sa jedná o pôvodné autochtónne obyvateľstvo, ktoré bolo až na obdobie v rokoch (1871-1918), kedy bolo obsadené Nemeckým cisárstvom, súčasťou Francúzska.

Ide o vyše 1,06 milióna nemecky hovoriacich (38 % obyvateľov všetkých troch departementov) - z toho každodenne jazyk využíva 750 tisíc obyvateľov a 310 tisíc ho používa príležitostne). Jedná sa o hornoalemanské, dolnoalemanské a franské nárečia nemčiny. Nadregionálny jazyk sa nevytvoril, ľudia rozprávajú dialektami, ktoré sú niekedy natoľko odlišné, že ich vzájomná zrozumiteľnosť je obmedzená. Jedná sa o jazyk plný archaizmov a výpožičiek z francúzštiny. Silné regionálne povedomie bolo spôsobené aj tým, že v minulosti sa francúzska vrchnosť vyhýbala zavedeniu spisovnej nemčiny ako regionálneho jazyka. Zato ale, pripúšťala používanie nárečí. Vplyvom politických zmien, najmä po zjednotení Nemecka, došlo k istému oživeniu, a nemčina sa začala v regióne vyučovať na školách ako cudzí jazyk (učí sa ho takmer 98 % detí).[2]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Une estimation des populations d’origine étrangère en France en 2011 [online]. [Cit. 2019-02-23]. Dostupné online.
  2. MRUŠKOVIČ, Viliam. Európa jazykov a národov na prahu tretieho tisícročia. Martin : Matica slovenská, 2008. 517 s. ISBN 978-80-7090-858-7.