Nemzeti Színház

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pohľad na budovu Nemzeti Színház

Pod názvom Nemzeti Színház (slovensky „Národné divadlo“) sa zvyčajne chápe divadlo v Budapešťi. Okrem neho však existujú "Národné divadlá" aj v menších mestách ("Národné divadlo v Miškolci" (Miškolci Nemzeti színház), "Národné divadlo v Győri" (Győri Nemzeti Színház) alebo "Národné divadlo v Szegede" (Szegedi Nemzeti színház)).

Súčasná budova "Národného divadla" (Nemzeti Színház) bola otvorená v roku 2001 ako súčasť projektu budapeštianskeho Millennium City. Prvé predstavenie sa konalo 15. marca 2002. V jeho blízkosti sa nachádza polyfunkčná umelecká budova – Művészetek Palotája („Palác umení“).

Obe budovy sa nachádzajú sa na brehu Dunaja vo štvrti Ferencváros. Sú dostupné asi desaťminútovou chôdzou z južného konca Nagykörút, prímestskými vlakmi HÉV a električkami. V ich blízkosti sa nachádza most Lágymányosi híd.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodná budova Pešťianskeho maďarského divadla z roku 1837, v roku 1840 premenovaná na "Národné divadlo" (Nemzeti Színház)

Pôvodné národné divadlo (Nemzeti Színház) dal postaviť Grassalkovich Antal v rokoch 1835 - 1837 na "Kerepesi út", pod menom Peštianske maďarské divadlo. Názov "Národné divadlo" (Nemzeti Színház) dostalo v roku 1840, keď sa dostalo do vlastníctva štátu. Divadlo fungovalo do roku 1908, keď sa presťahovalo do budovy "ľudového divadla" (Népszínház), na Blaha Lujza tér. Pôvodné divadlo chceli prebudovať. Stavebné a búracie práce začali v roku 1913, ale boli čoskoro ukončené kvôli vypuknutiu Prvej svetovej vojny. V budove na Blaha Lujza tér fungovalo Národné divadlo (Nemzeti Színház) do roku 1964. V roku 1965 bola aj táto budova zbúraná kvôli výstavbe metra. Národné divadlo (Nemzeti Színház) sa presťahovalo na Nagymező utca do budovy divadla Thália a potom o dva roky sa opäť sťahovalo tentoraz do budovy Maďarského divadla (Magyar színház) na Hevesi Sándor tér. Tu fungovalo pod názvom "Národné divadlo" (Nemzeti színház) do roku 2000, keď začali stavať novú budovu národného divadla.