New beat

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

New beat“ bol termín najskôr používaný v USA v prvej polovici 80. rokov. V tom čase označoval vznikajúce hudobné štýly tanečnej hudby ako napríklad techno v Detroite či house v Chicagu. Američania používali tento termín, aby ním opísali ten „zvuk“, ktorý nikdy predtým nepočuli. Bol to nový rytmus, nový zvuk, ktorý bol veľmi odlišný od dovtedajších štýlov ako Hi-NRG, disko, New Wave, synthpop či rap. V podstate každá nahrávka vznikajúceho žánru mohla byť označená ako nový beat – „new beat“. Toto označenie ale čoskoro nahradili iné výrazy (napríklad house, techno), ktoré bližšie špecifikovali novovzniknuté hudobné štýly.

New Beat ako štýl[upraviť | upraviť zdroj]

Ešte predtým ako sa „New Beat“ objavil v Európe, začala sa v Belgicku v druhej polovici 80-tych rokov vytvárať zmes hudobných štýlov silne ovplyvnená industriálnymi a EBM formáciami ako Front 242 a The Neon Judgement (v tej dobe zvlášť populárnymi v nemecky hovoriacich krajinách a Holandsku). Hlavným znakom bol naozaj nový rytmus o poznanie pomalší a ťažší ako ten, ktorý sa používal v disko a house.

Rovnaký vplyv na túto zmes mala aj New Wave (Fad Gadget, Gary Numan, Anne Clark, Poésie Noire, Shakti) a Dark Wave ktorá mala aj estetický vplyv na štýl obliekania a účesy. Jedna legenda hovorí, že tento nový belgický štýl vyšiel na svetlo sveta v klube Boccaccio v Destelbergen v blízkosti mesta Gent, keď DJ Marc Grouls hral omylom 45 rpm (otáčok za minútu) EBM platňu „Flesh“ od A Split-second na 33 rpm s pitch control na +8. Iná tvrdí, že jediný a skutočný zakladateľ raného „New Beatu“ je vraj chlapík „Fat Ronny“ vlastným menom Ronny Harmsen, ktorý pôsobil ako DJ v klube Ancienne Belgique (Brusel v období 19841986. Ronny údajne vyvinul svoj vlastný jedinečný štýl hraním pomalých, alebo spomalených skladieb umelcov ako The Human League, OMD, Fad Gadget, Anne Clark, Severed Heads and Gary Numan. Dirk 't Seyen tiež známy ako DJ TeeCee (v 80-tych rokoch bol rezidentom v klube Carrera), jeho najznámejší singel „Hello I Love You“ – originál pochádza od The Doors) však tvrdí iné. Doteraz si pamätá, ako drasticky znižoval otáčky niektorých skladieb od skupín ako Heaven 17, Soft Cell už začiatkom osemdesiatych rokov. A nebol vraj jediný. Niekoľko rôznych belgických DJ-ov malo rovnaký nápad. Ako vraví: Môžem vás uistiť, že New Beat nevymyslel žiaden konkrétny DJ v určitom klube, alebo že jeden jediný track spustil lavínu New Beatu.

Toto „hnutie“ vznikalo postupne možno aj vďaka niekoľkým náhodám v rôznych kluboch v Belgicku ako boli Carrera (Destelbergen), Prestige (Antwerpy), Confetti's (Brasschaat), La Rocca (Lier) a mnoho iných. Pôvodné 45 rpm platne v rozmedzí 135 – 155 bpm (úderov za minútu) boli zámerne prehrávané na 33 rpm čím sa tempo spomalilo až na 95 – 120 bpm a takto upravené tracky boli potom zmiešané s EBM prípadne s Italo discom atď. Už v roku 1986 veľa Dj-ov po celom Belgicku hralo týmto spôsobom, a dokonca vznikali v štúdiách nahrávky napodobňujúce tento zvuk. Nech už to bolo akokoľvek, ľuďom na tanečnom parkete sa verzie v tomto takzvanom „Go Slow“ štýle páčili a scéna sa narodila.

Spočiatku niektorí tieto skladby nazývali jednoducho ako „AB music“ (podľa Ancienne Belgique – kde Fat Ronny hrával) prípadne „Bocca music“ (klub Boccaccio). Niekoľko DJ-ov (zvlášť Marc Heyndrickx alias Marc Ickx zo A Split - Second), začali začleňovať do svojich setov staršie Chicago house skladby, ktoré svojim 115 – 120 bpm tempom (aj keď boli ladené v black-american disco štýle) perfektne ladili s belgickým EBM.

Onedlho sa do Belgicka dostal Acid House (ktorý bol populárny hlavne vo Veľkej Británii) a bol rýchlo integrovaný do nových skladieb. Nemalý vplyv mala aj House music, ktorá sa už medzitým udomácnila aj na európskej tanečnej scéne. Bývalý DJ v klube „Prestige“ Marc Grouls bol po tom, ako začal používať termín „New Beat“ v mnohých novinových článkoch nesprávne uvedený ako vynálezca New Beatu. Preto kedykoľvek keď neskôr dával rozhovory pre médiá zdôrazňoval: „Nevymyslel som žáner, ale dostal som myšlienku na jeho označenie. Myslel som, že názov „New Beat“ logicky vyplýva zo spojenia štýlu New Wave a špecifického tanečného rytmu, čo boli najdôležitejšie aspekty tejto hudby“. Belgický „New Beat“ bol tak pripravený zaujať svoje miesto na undergroundovej tanečnej scéne už nielen ako termín, ale aj ako nový hudobný štýl.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]

  • [1]
  • [2]
  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov New Beat na anglickej Wikipédii a New beat na francúzskej Wikipédii.