Nezvratný osud (séria)

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nezvratný osud (angl. Final Destination) je americká séria hororových filmov, ktorá má päť častí. Dej filmov, je založený na nevytvorenom špecifickom scenári Jeffreyho Reddicka, ktorý bol pôvodne napísaný pre televízny seriál Akty X. Prvé tri časti boli distribuované spoločnosťou New Line Cinema a ďalšie dve spoločnosťou Warner Bros.. Všetkých päť častí filmu sa odohráva okolo malej skupiny ľudí, ktorí uniknú hroziacej smrti po tom, čo jeden jednotlivec (hlavný hrdina) má predtuchu a varuje ich pred veľkou katastrofou, ktorá sa čoskoro stane. Tí, ktorí katastrofu prežijú ale jeden po druhom zomierajú pri nečakaných nehodách spôsobených neviditeľnou silou vytvárajúcou komplikované reťazce príčin a následkov. Hlavný hrdina sa snaží zachrániť preživších pred smrťou.

Filmy zo série[upraviť | upraviť zdroj]

Nezvratný osud je prvý film série, natočený v roku 2000. Spoločnosť New Line Cinema film uviedla do amerických kín 17. marca 2000. Film zarobil 112,9 miliónov amerických dolárov.

V hlavných úlohách sa predstavili: Devon Sawa, Ali Larter, Kristen Cloke, Kerr Smith, Amanda Detmer, Brendan Fehr, Tony Todd, Seann William Scott, Roger Guenveur Smith, Daniel Roebuck a Chad Donella.

Nezvratný osud 2 je druhým filmom série, natočený v roku 2003. Spoločnosť New Line Cinema film uviedla do amerických kín 31. januára 2003. Film zarobil 90,9 miliónov amerických dolárov.

V hlavných úlohách sa predstavili: Ali Larter, A. J. Cook, Michael Landes, Tony Todd, Lynda Boyd, James Kirk, Keegan Connor Tracy, Jonathan Cherry, David Paetkau, Terrence C. Carson, Andrew Airlie, Shaun Sipos, Alejandro Rae, Sarah Carter a Chilton Crane.

Nezvratný osud 3 je tretím filmom série, natočený v roku 2006. Spoločnosť New Line Cinema film uviedla do amerických kín 10. februára 2006. Film zarobil 118,9 miliónov amerických dolárov.

V hlavných úlohách sa predstavili: Mary Elizabeth Winstead, Ryan Merriman, Amanda Crew, Tony Todd, Texas Battle, Chelan Simmons, Crystal Lowe, Sam Easton, Alexz Johnson, Kris Lemche, Jesse Moss a Gina Holden.

Nezvratný osud 4 je štvrtým filmom série, natočeným v roku 2009. Film bol uvedený spoločnosťou Warner Bros. 28. augusta 2009. Stal sa tiež prvým filmom série, ktorý bol natočený technológiou 3D. Film zarobil 187,4 miliónov dolárov, čím sa stal finančne najúspešnejšou časťou série.

V hlavných úlohách sa predstavili: Bobby Campo, Shantel VanSanten, Nick Zano, Haley Webb, Krista Allen, Mykelti Williamson, Tony Pallo, a Phil Austin.

Nezvratný osud 5 je piaty film série, natočený v roku 2011. Film bol uvedený spoločnosťou Warner Bros. do kín 12. augusta 2011 a rovnako ako aj štvrtá časť, bol premietaný aj prostredníctvom technológie 3D. Film zarobil 157,9 miliónov dolárov.

V hlavných úlohách sa predstavili: Nicholas D'Agosto, Emma Bell, Tony Todd, Jacqueline MacInnes Wood, Miles Fisher, Ellen Wroe, Arlen Escarpeta, David Koechner, P.J Byrne, Roman Podhora, Chasty Balleseros, Barclay Hope a Courtney B. Vance.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Final Destination na anglickej Wikipédii.