Nový Južný Wales

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Nový Južný Wales
(New South Wales)
štát Austrálskeho zväzu
Pohľad na hlavné mesto Nového Južného Walesu – Sydney
Vlajka
Symbol
Motto: lat. Orta Recens Quam Pura Nites
angl. Newly Risen, How Brightly You Shine
Štát Austrália Austrália
Súradnice 32°J 147°V / 32°J 147°V / -32; 147
Hlavné mesto Sydney
Najvyšší bod Kościuszkov vrch
 - výška 2 228 m n. m.
Rozloha 809 444 km² (80 944 400 ha)
Obyvateľstvo 8 046 070 (december 2018)
Časové pásmo UTC +10
Štáty Austrálie)Západná AustráliaSeverné teritóriumJužná AustráliaQueenslandNový Južný WalesViktóriaTasmániaTeritórium austrálskeho hlavného mesta
Štáty Austrálie)
Portál, ktorého súčasťou je táto stránka:

Nový Južný Wales (angl. New South Wales, skrátene NSW) je najstarší a najľudňatejší austrálsky štát, nachádzajúci sa na juhovýchode krajiny, na sever od Viktórie a na juh od Queenslandu.

Nový Južný Wales bol založený v roku 1788 a pôvodne sa rozkladal na väčšine austrálskeho územia. Počas 19. storočia sa postupne viacero väčších území oddelilo a vytvorilo britské kolónie - Tasmániu (1825), Viktóriu (1851), Queensland (1859) a Južnú Austráliu (ktorá v tom čase ešte zahŕňala aj Severné teritórium). V roku 1901 sa tieto kolónie a Západná Austrália spojili do federácie a vytvorili Austrálsky zväz.

Nový Južný Wales je známy najmä vďaka fotogenickému prístavu svojho hlavného mesta, Sydney, ktoré je najstarším a najväčším austrálskym mestom a svetovým finančným centrom. Sydney bolo tiež hostiteľskom mestom Olympijských hier v roku 2000.

Najstaršie európske osídlenie[upraviť | upraviť zdroj]

V roku 1770 objavil James Cook pobrežie Nového Holandska, ktoré sa neskôr stalo známe ako Nový Južný Wales (pomenované po južnom Walese). Neskôr v roku 1788 založil kapitán Arthur Phillip britskú kolóniu na území Austrálie v Port Jackson, čo je dnešný sydneyjský prístav. V roku 1813 viedli William Wentworth, Gregory Blaxland a William Lawson expedíciu naprieč Blue Mountains po ktorej sa osídlenie Nového Južného Walesu rozšírilo aj na oblasti západne od Sydney.

Geografia[upraviť | upraviť zdroj]

Od severu na juh sú najväčšími mestami Nového Južného Walesu Newcastle, Sydney a Wollongong. Všetky tri tieto mestá sa nachádzajú na pobreží Tichého oceánu.

Štát je ohraničený zo severu Queenslandom, z juhu Viktóriou a zo západu Južnou Austráliou. Územím Nového Južného Walesu sú ohraničené dve federálne teritóriá - teritórium hlavného mesta Canberry a Jarvis Bay.

Na území Nového Južného Walesu sa nachádza najvyšší austrálsky vrchol - Mount Kosciuszko (2 229 m n. m.). Najvyššia nameraná teplota v štáte bola 50,0 °C (1939), najnižšia -23,0 °C (1994).

Vláda[upraviť | upraviť zdroj]

Spôsob vlády v Novom Južnom Walese vychádza z ústavy Nového Južného Walesu platnej od roku 1858, no mnohokrát doplnenej. Od roku 1901 je Nový Južný Wales súčasťou Austrálskeho zväzu a federálna ústava upravuje vzťah štátu a federácie.

Nový Južný Wales je súčasťou konštitučnej monarchie. Hlavou štátu je kráľ Karol III., zastupovaný generálnym guvernérom NSW Generalom Davidom Hurley. Guvernér štátu menuje členov vlády na základe rozloženia síl v štátnom parlamente.

Na základe federálnej ústavy Nový Južný Wales poskytol niektoré legislatívne a súdne právomoci Zväzu, ponechal si však úplnú nezávislosť v ostatných oblastiach. Formálna nezávislosť austrálskych štátov od federácie však bola postupne nahlodaná postupne narastajúcou finančnou dominanciou Zväzu.

Štátny parlament NSW je dvojkomorový a hlavou výkonnej moci je predseda vlády, ktorou je v súčasnosti Dominic Perottet[1].

Ekonómia[upraviť | upraviť zdroj]

Hrubý domáci produkt Nového Južného Walesu bol v roku 2003 takmer 266 miliárd austrálskych dolárov. V prepočte na obyvateľa je to 39,950 dolárov (približne 30,277 amerických dolárov), čo je viac ako vo väčšine štátov Európskej únie.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Informácie v infoboxe sú sčasti alebo úplne prebrané z infoboxu článku New South Wales zverejneného na anglickej Wikipédii.

  1. CABINET, Premier and. Premier of NSW [online]. NSW Government, 2020-01-20, [cit. 2022-04-26]. Dostupné online. (po anglicky)