Národný park Carlsbad Caverns

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Svetové dedičstvo UNESCO
Svetové dedičstvo UNESCO
Carlsbad Caverns National Park*
Lokalita Svetového dedičstva UNESCO

Štát USA Spojené štáty
Typ prírodná
Kritériá vii, viii
Identifikačné č. 721
Región** Európa a Severná Amerika
História zápisu
Zápis 1995  (19. zasadnutie)
* Názov ako je zapísaný v zozname Svetového dedičstva.
** Klasifikované regióny podľa UNESCO.

Carlsbad Caverns National Park je národný park, ktorý sa nachádza v juhovýchodnej časti Nového Mexika v USA. Bol založený v roku 1930 na ploche 189,26 km². Od roku 1995 je zapísaný na zoznam svetového dedičstva UNESCO.

Park celosvetovo preslávili Carlsbadské jaskyne (angl. Carlsbad Cave), ktoré patria medzi najkrajšie jaskyne v USA a aj na celom svete. Nachádzajú sa v Guadalupských horách v Novom Mexiku v blízkosti mesta Carlsbad. Do prístupných častí jaskýň možno použiť prirodzený vstup alebo zísť výťahom.

Hlavné priestory jaskyne preskúmal Jim Whit. V jaskyni sa nachádza mnoho dómov, z nich Dóm gigantov patrí medzi najväčšie jaskynné priestory na svete. Ďalšie významné priestory sú napríklad Veľký dóm, Novomexický dóm, Kráľov palác, Kráľovnina komnata, Dóm indiánskeho dieťaťa či Dóm zeleného jazera. Väčšina priestorov vyniká prekrásnou kvapľovou výzdobou, medzi najznámejšie kvaple patria Totem a Prst čarodejnice.

Názov mesta Carlsbad pochádza z nemeckého pomenovania Karlových Varov.

V blízkosti sa nachádza jaskyňa Lechuguilla – najhlbšia jaskyňa v USA (498 m) a jedna z najdlhších jaskýň sveta (182 km).

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Carlsbadské jeskyně na českej Wikipédii.