Občianske združenie Novum castrum

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Novum castrum
Právna formaobčianske združenie
SídloJarková 4, Lipany 08 271
Vznik26. júna 2010
IČO422 273 48
PredsedaTomáš Čapistrák
Ďalšie odkazy
Webnovum.castrum.sk

Občianske združenie Novum castrum vzniklo 26. júna 2010 v Lipanoch s cieľom záchrany torzálnej architektúry na Slovensku s hlavným zameraním na Hanigovský hrad. Zakladajúcimi členmi boli Mgr. Igor Pribula a Mgr. Ján Barič, od roku 2014 je riaditeľom združenia Tomáš Čapistrák a jeho zástupcom Mgr. Mario Comisso.

Záchrana hradu[upraviť | upraviť zdroj]

Od roku 2010 sa podarilo ruinu Hanigovského hradu, ktorá bola obrastená náletovými drevinami a areál mohutnými stromami, vyčistiť. Vykonali sa tiež počiatočné výskumy, ktoré slúžili ako podklad ku projektovej dokumentácii obnovy. V roku 2011 členovia združenia začali murovať na hradobnom múre čisto na dobrovoľníckej báze a od roku 2013 sa zapojili do projektu Ministerstva kultúry SR a ÚPSVaR a spolu s nezamestnanými sa podarilo odkopať pôvodný gotický portál, obnoviť oblúk brány s prejazdom a osadiť nájdený pôvodný gotický portál. Podarilo sa na hrade stabilizovať všetky vážne statické poruchy a v roku 2016 bola začatá záchrana palácovej okennej klenby - krajintotvorného prvku Hanigovského hradu.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Občianske združenie Novum castrum taktiež organizovalo prezentačné výstavy v obci Ľutina, workshopy a vystúpenia umeleckých súborov na Hanigovskom hrade.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]