Odtiaľto až na večnosť

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Odtiaľto až na večnosť
Originálny názov From Here to Eternity
Žáner dráma
Dĺžka 118 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk angličtina
Rok 1953
Dátum uvedenia USA 5. august 1953
Rozpočet 1 650 000 $
Zárobok 30 500 000 $[1]
Filmový štáb
Réžia Fred Zinnemann
Scenár Daniel Taradash
Produkcia Buddy Adler
Hudba George Duning
Morris Stoloff
Kamera Burnett Guffey
Strih William A. Lyon
Herecké obsadenie
Ďalšie odkazy
IMDb
ČSFD

Odtiaľto až na večnosť (v origináli angl. From Here to Eternity) je americká dráma z roku 1953 s Burtom Lancasterom, Montgomery Cliftom a Deborah Kerr v hlavných úlohách. Snímka bola natočená na motívy rovnomenného románu Jamesa Jonesa z roku 1951. Film získal osem Oscarov z celkových trinástich nominácií[2] a dva Zlaté glóbusy[3].

Dej[upraviť | upraviť zdroj]

Vojak Robert E. Lee Prewitt prezývaný "Prew" (Montgomery Clift) bol dobrovoľne prevelený do Schofieldských kasárni na ostrove Oahu na Havaji. V predošlých kasárňach dostal totiž pozíciu prvého trubača iný vojak a to ho vyprovokovalo nechať sa premiestniť. Než sa hlási u nového kapitána Holmesa (Philip Ober) stretáva kamaráta Angela Maggia (Frank Sinatra). Holmes začne na Prewa naliehať, aby sa stal členom ich boxerského spolku. On to tvrdošijne odmieta, pretože počas posledného zápasu vážne zranil súpera. Od tej doby boxovať nechce. Nezlomia ho ani nekalé a tvrdé praktiky kapitána, ani dohováranie priameho nadriadeného seržanta Miltona Wardena (Burt Lancaster). Medzitým ako je šikanovaný Prew a jeho kamarát Angelo, seržant pod zámienkou akýchsi formalít prichádza do domu Holmesovcov. Vie veľmi dobre, že kapitán je v meste, ale túži sa stretnúť s jeho ženou Karen (Deborah Kerr), ktorá mu silne imponuje už od prvej chvíle. Manželka kapitána odmieta akékoľvek zblíženie, ale vo svojom svete sa cíti osamelá a nešťastná; a tak nakoniec podľahne.

Slávna milostná scéna Deborah Kerr a Burta Lancastera

V deň výplaty si Prew s Angelom idú vypiť do uzavretého podniku "New Congress". Tam Prew natrafí na sympatickú hostesku Lorene (Donna Reed) s ktorou strávi noc. Angelo sa medzitým dostane do potýčky s "Tučniakom" Judsonom, ktorý je seržantom vo vojenskej väznici. Bitke na poslednú chvíľu zabráni Prew. V tu istú noc sa vo vlnách oceánu bozkávajú Warden a Karen. Ich tajná schôdzka vyústi v hádku a staré rany vychádzajú na povrch. Karen bola tehotná a mala už rodiť, keď jej manžel Holmes prišiel domov opitý. Prosila ho, aby s ňou šiel do nemocnice, ale bol natoľko nevládny, že zaspal na posteli. Karen medzitým prišla o dieťa a dozvedela sa, že už nikdy žiadne mať nebude. Warden sa jej za hrubosť ospravedlňuje.

Prew naďalej odmieta nátlak kapitána Holmesa, ktorý ho chce nechať zavrieť. Warden sa za neho prihovorí, a tak zostane len pri šikane. Aj to ale vojaka Prewa vyčerpáva. Odpočinkom mu je Angelo a ich vysedávanie v bare. Nanešťastie sa tam objavuje aj Tučniak Judson a strhne sa bitka. Wardenov zásah zabráni najhoršiemu, ale Angelovi a Judsonovi je jasné, že týmto to neskončilo. Lorene prizná Prewovi, že sa volá Alma, ale ako spoločníčka používa iné meno. Dá mu kľúč od svojho príbytku.

Je opäť voľný večer. Angelo sa chce ísť baviť, ale je poverený hliadkou. Lorene alias Alma sa s Prewom bavia v miestnom podniku, keď ich v tom vyruší opitý Angelo. Utiekol pri plnení povinností. Prew sa mu snaží pomôcť, ale už je bohužiaľ neskoro. Zatknú ho a vojenský súd mu určí trest. Vo väznici príde do kontaktu s Tučniakom, ktorý ho denne mláti a trestá. Warden a Karen plánujú spoločný život. Kapitán Holmes sa nesmie dozvedieť, že jeho podriadený a jeho manželka majú pomer. Riešením by bol rozvod a prevelenie Warden do Štátov. Prewa stále provokuje seržant Galovitch (John Dennis), s ktorým sa nakoniec pustí do bitky na nádvorí v kasárňach. Kapitán Holmes to vidí a nezasahuje. Neskôr sa mu to stane osudným a jeho praktiky odhalia priami nadriadení, ktorí ho zbavia služby. Prew je však už zmlátený a aj napriek tomu, že odmieta boxovať, pustí sa do silnej odplaty a Galovitcha zmláti.

V tú noc sa z bezvýchodných situácií snažia cez alkohol dostať Prew a seržant Warden. Opijú sa, keď ich v tom nájde dobitý a zakrvácaný Angelo. Utiekol z väzenia po tom, čo ho dali na samotku a čo ho Tučniak Judson zmlátil. Angelo umiera v náručí Prewa, ktorý sľubuje pomstu. Počká si na Tučniaka, keď bude vychádzať z baru a vyzve ho na súboj nožom. Zalezú do tmavej uličky, kde si zmerajú sily. Prew Tučniaka zabije a skryje sa u milenky Lorene.

Píše sa 7. december 1941, keď japonské armádne stíhačky zaútočia na Pearl Harbor. Prew je už niekoľko dní nezvestný, vražda Tučniaka je stále nevyriešená, seržant Warden sa snaží zmobilizovať svojich vojakov. V to nedeľné ráno nastáva na základni obrovský zmätok. Prew má informácie z rádia a napriek svojim zraneniam, ku ktorým prišiel v zápase s Tučniakom, a napriek Loreniným protestom vykráda sa večer smerom do kasárni. Chce sa vrátiť medzi vojakov, aby mohol bojovať s ostatnými. Nočná hliadka ho odhalí a vyzve, aby neutekal a vzdal sa. V šere noci a napätej situácii neodhadne o koho ide a Prewa zastrelí. Pre svoju tvrdohlavosť pomstil nielen kamaráta, ale zapríčinil si aj vlastnú smrť.

Kultový vojnový film Odtiaľto až na večnosť končí záberom na evakuačnú loď. Na jej palube sa zhovárajú Karen a Lorene. Prvá sa rozhodla vrátiť s manželom do USA a skončiť románik s Wardenom, druhá sa vo svojom smútku rozhodla opustiť Havaj navždy. Rozpráva Karen príbeh o svojom snúbencovi, ktorý bol pilotom a zomrel pri plnení povinností.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Zaujímavosti[upraviť | upraviť zdroj]

  • Joan Fontaine mala pôvodne hrať postavu Karen, ale z rodinných dôvodov odmietla. Táto postava bola ponúknutá aj Joan Crawford.
  • Ronald Reagan a Walter Matthau boli zvažovaní na hlavnú postavu seržanta Wardena.
  • Postavu talianskeho vojaka Maggia mal pôvodne hrať Eli Walach; musel z projektu odstúpiť, pretože prijal ponuku na filme [amino Real.
  • Shelley Winters odmietla postavu Almy alias Lorene, pretože práve porodila dcéru Vittoriu.
  • V opileckej scénke Montgomeryho Clifta a Burta Lancastera bol Clift opitý aj v skutočnosti, zatiaľ čo Lancaster bol triezvy.
  • Autor predlohy James Jones nebol s filmom spokojný, vadilo mu, že je veľmi pozmenený.
  • Clift, Sinatra a spisovateľ Jones si boli v priebehu natáčania veľmi blízki, často trávili čas popíjaním v baroch.
  • Clift sa nevedel pohybovať ako boxer, preto mal svojho dabléra.
  • Deborah Kerr a Lancaster sa do seba počas natáčania zamilovali.
  • Film natáčali 41 dní.
  • Film spopularizoval havajské košele.
  • Film svojím oscarovým skóre ôsmich cien vyrovnal štrnásť rokov starý rekord snímky Odviate vetrom.
  • Zatiaľ posledný film ocenený Oscarom, ktorý mal nominácie vo všetkých štyroch hereckých kategóriách.

Ocenenia[upraviť | upraviť zdroj]

Držiteľka Oscara za najlepší ženský výkon vo vedľajšej úlohe Donna Reed

Oscar[upraviť | upraviť zdroj]

Ceny[upraviť | upraviť zdroj]

Nominácie[upraviť | upraviť zdroj]

Zlatý glóbus[upraviť | upraviť zdroj]

BAFTA[upraviť | upraviť zdroj]

  • Najlepší film na základe akejkoľvek predlohy - Buddy Adler (USA) (nominácia)

Cannes[upraviť | upraviť zdroj]

  • Špeciálna cena pre režiséra Freda Zinnemanna

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Box office / business for Odtud az na vecnost http://www.imdb.com/title/tt0045793/business; Pridané: 13. 4 2011
  2. From Here to Eternity http://www.oscars.org/events-exhibitions/events/2009/heretoeternity.html Archivované 2011-06-23 na Wayback Machine; Pridané: 13. 4 2011
  3. From Here to Eternity http://thegoldenglobes.com/movie/from_here_to_eternity.html Archivované 2012-01-19 na Wayback Machine; Pridané: 13. 4 2011

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]