Voľha Aľaksandravna Kavaľkovová

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Olga Kovalková)
Voľha Aľaksandravna Kavaľkovová
Voľha Aľaksandravna Kavaľkovová
Biografické údaje
Rodné menoВольга Аляксандраўна Кавалькова
Narodenie26. január 1984 (40 rokov)
Minsk, Sovietsky zväz (dnes Bielorusko)
Odkazy
Spolupracuj na CommonsVoľha Aľaksandravna Kavaľkovová
(multimediálne súbory)

Voľha Aľaksandravna Kavaľkovová (biel. Вольга Аляксандраўна Кавалькова – Voľha Aľaksandravna Kavaľkova; * 26. január 1984, Minsk, Sovietsky zväz) je bieloruská aktivistka a členka vedenia opozičnej Koordinačnej rady.

V novembri 2019 oznámila svoj zámer kandidovať v bieloruských prezidentských voľbách.

Dňa 25. augusta 2020 Kavaľkovovú v Bielorusku odsúdili na desať dní väzenia. Dostala informáciu, že buď z krajiny odíde, alebo ju čaká dlhé väznenie. Z väznice ju potom dopravili na hranicu s Poľskom,[1] odkiaľ potom autobusom došla do Varšavy.[2]

Dňa 21. septembra 2020 by mal Kavaľkovovú a ďalších členov bieloruskej opozície, Sviatlanu Cichanovskú a Pavla Latušku, prijať Výbor pre zahraničné veci Európskeho parlamentu.[3]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Do běloruských ulic vyšly tisíce žen. Bezpečnostní složky zasahovaly proti studentům. ČT24, 2020-9-5. Dostupné online.
  2. SHUKLA, Sebastian. Belarusian activist forcibly removed from country by security services. CNN, 2020-9-9. Dostupné online. (po anglicky)
  3. MEPs to discuss the situation in Belarus with Sviatlana Tsikhanouskaya on Monday. Zpravodajství Evropský parlament, 2020-9-18. Dostupné online.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Olga Kovalková na českej Wikipédii.