Pádový faktor

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Pádový faktor (označovaný ako „f“ z a.j. fall factor) je bezrozmerná veličina, ktorá udáva pomer medzi dĺžkou pádu lezca H a dĺžkou lana L, ktorá je k dispozícii na absorbovanie energie pádu. Hodnota pádového faktoru je dôležitá pre horolezcov a osoby pracujúce vo výškach.

Pádový faktor
Pádový faktor

Pri horolezectve nadobúda pádový faktor hodnoty od 0 do 2. Pri lezení na tzv. zaistených cestách (via ferrata) môže byť jeho veľkosť aj nad hodnotou f = 2, čo predstavuje smrteľné nebezpečenstvo. V takýchto prípadoch je nutné používať tlmiče pádu. [1]

Podobne ako pri horolezectve, aj pri práci vo výškach môže pádový faktor nadobúdať hodnoty od 0 do 2. Dĺžka pádu (H) lezca závisí od pozície kotviaceho bodu. Ak sa kotviaci bod nachádza nad lezcom, dĺžka pádu je krátka a hodnota pádového faktoru je približne 0. V prípade, že sa kotviaci bod nachádza na úrovni lezcových ramien, dĺžka pádu môže byť minimálne taká veľká, ako je dĺžka lana od kotviaceho bodu. To znamená, že pádový faktor má hodnotu 1. Ak sa kotviaci bod nachádza na úrovni lezcových nôh, dĺžka pádu je rovná minimálne dvojnásobku dĺžky lana od kotviaceho bodu a pádový faktor má hodnotu 2. [2]

Z vyššie uvedeného vyplýva, že čím vyššie je kotviaci bod umiestnený vzhľadom k lezcovi, tým menšia je dĺžka pádu a tým menšie je aj riziko vážneho zranenia v prípade pádu. Pri práci vo výškach je dôležité snažiť sa neprekračovať hodnotu pádového faktoru f = 1, takže kotviaci bod by mal byť vo výške lezcových ramien (resp. nad nimi) a nie nižšie.

Externí odkazy[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pádový faktor :: Horoklub Chomutov [online]. www.horoklub.cz, [cit. 2021-03-09]. Dostupné online.
  2. Fall factor: Basic concepts that workers at heights should know [online]. VerxAustralia, [cit. 2021-03-09]. Dostupné online. (po anglicky)