Verchovna rada Ukrajiny

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
(Presmerované z Parlament Ukrajiny)
Verchovna rada Ukrajiny
Верхо́вна Ра́да Украї́ни
ŠtátUkrajina
Typjednokomorový parlament
Vedenie
PredsedaDmytro Razumkov
(Sluha ľudu)
Zloženie
Počet poslancov450
Voľby
Posledné voľby
21. júla 2019
Nasledujúce voľby
2024
Miesto zasadania
Budova Verchovnej rady,
Kyjev, Ukrajina
Externé odkazy
Web stránkyhttps://rada.gov.ua/
Wikimedia CommonsVerchovna rada Ukrajiny
(multimediálne súbory)

Verchovna rada Ukrajiny (ukr. Верхо́вна Ра́да Украї́ни; do roku 1991 taktiež Najvyšší soviet Ukrajiny) je ukrajinský jednokomorový parlament. Na základe ukrajinskej ústavy predstavuje jediný zákonodárny orgán v jednokomorovom politickom systéme Ukrajiny. Zasadá v Kyjeve, hlavnom meste Ukrajiny, vo svojej vlastnej budove z roku 1939 a má 450 poslancov volených na 5 rokov.

Volebný systém je v dobe samostatnej Ukrajiny neustálený. Vo voľbách v roku 2012 a aj v predčasných voľbách v roku 2014 sa volilo zmiešaným systémom: 225 mandátov bolo rozdelených pomerným volebným systémom s jediným volebným obvodom a 225 väčšinovo systémom relatívnej väčšiny .

Ukrajinský parlament vznikol v roku 1938 ako parlament Ukrajinskej sovietskej socialistickej republiky v rámci vtedajšieho Sovietskeho zväzu.

Najvyšší soviet Ukrajinskej SSR vo svojom 12. volebnom období (zvolený v roku 1990) vydal Deklaráciu nezávislosti Ukrajiny, zaviedol prvky trhového hospodárstva a politickú liberalizáciu. Taktiež oficiálne zmenil počítanie volebných období a prehlásil sa za Verchovnu radu Ukrajiny v prvom volebnom období. Súčasný parlament, ktorý bol zvolený v roku 2014, je ôsme volebné obdobie Verchovnej rady. Kvôli vojne v Donbase a anexii Krymu Ruskou federáciou parlamentné voľby v týchto častiach Ukrajiny neprebehli, preto v súčasnej Verchovnej rade zasadá len 423 poslancov

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Parlament Ukrajiny na českej Wikipédii a Verkhovna Rada na anglickej Wikipédii.