Patrik Salmon

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
blahoslavený
Patrik Salmon
mučeník
Patrik Salmon
Biografické údaje
Narodenie1557
Dublin, Írsko
Úmrtie4. júl 1594 (36 – 37 rokov)
Dorchester, Anglicko
Uctievanie
Blahorečenie15. december 1929
Vatikán
Pius XI.
Sviatok4. júl (spomienka)

Patrik Salmon (* 1557, Dublin, Írsko – † 4. júl 1594, Dorchester, Anglicko) bol írsky katolícky kňaz a jezuita, ktorý bol spolu s Thomasom Bosgravom a Johnom Careym popravený počas prenasledovania katolíkov za vlády Alžbety I. Je blahoslavený v Katolíckej cirkvi.

Životopis[upraviť | upraviť zdroj]

Patrik Salmon sa narodil v Dubline v Írsku.[1]

Keď bol počas prenasledovania katolíckych kňazov za vlády Alžbety I. jezuitský kaplán John Cornelius zatknutý šerifom z Dorsetshire na hrade Chideock[2], cestou stretol Tomáša Bosgrave. Ten mu ponúkol svoj vlastný klobúk, keďže ho vyvliekli bez jeho klobúka. Za túto pomoc bol Bosgrave zatknutý.[3] Spolu s ním boli zadržaní aj dvaja hradní služobníci Patrik Salmon a John Carey.[4]

Johna Cornelia previezli do Londýna a predviedli ho pred arcibiskupa z Canterbury, lorda pokladníka a ďalších. Tí sa snažili vyhrážkami a mučením získať mená všetkých tých, ktorí mu poskytli prístrešie alebo pomoc. Priviezli ho späť do Dorchestra. Cornelius bol obvinený z velezrady, pretože sa vrátil do Anglicka napriek zákonu namiereného proti jezuitom z roku 1584. Ostatní zadržaní boli obvinení zo zločinu poskytnutia pomoci osobe, o ktorej vedeli, že je kňazom. Patrikovi Salmonovi, podobne ako ostatným spoluobvineným, navrhli, že ho nepopravia, ak prijme protestantizmus. Patrik Salmon to odmietol.

Súdny proces sa konal v hlavnej sále dnešného hotela Chideock House. Dňa 2. júla 1594 boli všetci odsúdení na smrť a o dva dni neskôr popravení v Dorchestri v grófstve Dorset v Anglicku.[1] Prvým obeseným bol John Carey, ktorý pred popravou predniesol slávnostné vyznanie viery. Patrick Salmon pred obesením nabádal divákov, aby prijali katolícku vieru, za ktorú on a jeho spoločníci dávali svoje životy. Následne popravili Tomáša Bosgrave a Jána Kornélia. Všetky telá boli získané a riadne pochované hradnou pani Lady Arundell.

Kanonizácia[upraviť | upraviť zdroj]

Mučeníka Patrika Salmona vyhlásil za blahoslaveného 15. decembra 1929[5] pápež Pius XI. Rímskokatolícka cirkev si ho pripomína 4. júla.[1]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. a b c THUA, Laban. Blessed Patrick Salmon - Saint of the Day - July 4 [online]. 2019-04-15, [cit. 2023-02-22]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. Bienheureux Jean Corneille, Thomas, Jean et Patrick [online]. nominis.cef.fr, [cit. 2023-02-22]. Dostupné online. (po francúzsky)
  3. blah. Jan Kornelius, Tomáš Bosgrave, Jan Carey a Patricius Salmon [online]. catholica.cz, [cit. 2023-02-22]. Dostupné online.
  4. ONLINE, Catholic. Bl. Patrick Salmon - Saints & Angels [online]. Catholic Online, [cit. 2023-02-22]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. Booton Foot Trails: Chideock, Golden Cap and Seatown | Dorset Life - The Dorset Magazine [online]. [Cit. 2023-02-22]. Dostupné online. Archivované 2021-10-27 z originálu. (po anglicky)

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku John Cornelius (priest) na anglickej Wikipédii.