Pavel Bém

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pavel Bém
Pavel Bém
Pavel Bém, podpis
Primátor Prahy
Biografické údaje
Narodenie18. júl 1963 (60 rokov)
Praha, Česko-Slovensko
Politická stranaObčianska demokratická strana
Odkazy
Pavel Bém na pavelbem.cz
Spolupracuj na CommonsPavel Bém
(multimediálne súbory)

MUDr. Pavel Bém (* 18. júl 1963, Praha) je český politik a lekár. Od roku 2002 (znovuzvolený v októbri 2006) do roku 2010 bol primátor Prahy. V rokoch 20042008 bol 1. podpredsedom Občianskej demokratickej strany.

Vzdelanie[upraviť | upraviť zdroj]

Pavel Bém vyštudoval všeobecné lekárstvo na Fakulte všeobecného lekárstva Karlovej univerzity. Štúdium ukončil roku 1987. Neskôr sa zameral na psychiatriu, z ktorej zložil roku 1990 atestáciu. Následne absolvoval dvojročný kurz na Johns Hopkins University v Baltimore zameraný na protidrogovú politiku a v tomto sektore pokračoval aj po návrate do Česka. Roku 1994 zložil druhú atestačnú skúšku v odbore "prevencia a liečenie návykových chorôb". Pracoval v psychiatrickej liečebni, na protialkoholickom oddelení, neskôr viedol Stredisko drogových závislostí pri Všeobecnej fakultnej nemocnici v Prahe a Kontaktné centrum pre drogovo závislých v Prahe.

V súčasnej dobe (2009) študuje postgraduálny program Preventívna medicína na 3. lekárskej fakulte Karlovej univerzity.

Politika[upraviť | upraviť zdroj]

Do politiky vstúpil v roku 1998. V lete sa zblížil s Václavom Klausom a vstúpil do Občianskej demokratickej strany. Po vnútrostraníckej kríze na jeseň roku 1998 sa stáva Klausovým spojencom. V decembri 1998 bol na štyri roky zvolený za starostu mestskej časti Praha 6. Po komunálnych voľbách na jeseň 2002 uzavrela ODS koaličnú zmluvu s ČSSD a Bém bol zvolený primátorom Prahy. V komunálnych voľbách v októbri 2006 vyhrala ODS v Prahe ziskom 55% hlasov. Bém pribral okrem členov ODS do Rady hlavného mesta Prahy aj zástupcov Strany zelených a strany SNK Európskych demokratov a bol na opätovne zvolený primátorom.

V roku 2004 bol zvolený za podpredsedu ODS, od roku 2006 zastával post prvého podpredsedu strany. Je členom regionálnej rady ODS Praha.

Bém je však časťou verejnosti kritizovaný za niektoré kontroverzné kroky. Výrazne napríklad zasiahol do súťaže o novú podobu Národnej knižnica na Letnej. Cez počiatočné nadšenie sa po kritickom hodnotení knižnice Václavom Klausom pridal na opačnú stranu a razantne sa postavil proti víťaznému návrhu architekta Jana Kaplického.

Médiá tiež upozornili na sporný predaj luxusného hotelu Praha firme Falcon Capital, ktorý sa začal realizovať keď bol Bém starostom Prahy 6. Zakladateľom a údajným spoluvlastníkom firmy je Gruzínec Paata Mamaladze, ktorý bol podľa tajných služieb spojený s ľuďmi okolo gruzínskej mafie. Falkon Capital hotel od Prahy 6 získal, hoci v súťaži skončil na druhom mieste a ponúkol o 200 miliónov českých korún menej, než sa očakávalo .

Pred krajskými a senátnym voľbami v roku 2008 kritizoval vlastnú stranu. Po neúspechu ODS v krajských a senátnych voľbách 27. októbra 2008 oznámil, že sa rozhodol kandidovať na funkciu predsedu strany na decembrovom kongrese a nahradiť predsedu ODS Mirka Topolánka. Na 19.kongresu v decembri 2008 však súboj s Mirkom Topolánkom prehral a neobhájil ani funkciu prvého podpredsedu, čím opustil najužšie vedenie ODS.

Podporoval kandidatúru Prahy na usporiadanie olympijských hier v roku 2016, na ktorú magistrát vydal približne 70 miliónov českých korún.

Bém sa bránil zvolanie mimoriadneho regionálneho snemu, o ktorého konaní v apríli 2010 rozhodla v marci toho istého roku rada pražskej ODS. Kvôli historicky nízkym volebným preferenciám v ODS začali silnieť názory na odvolanie Béma a jeho priaznivcov z vedenia pražskej ODS. Jedným z dôvodov odvolania mala byť kauza Opencard. Predseda ODS Mirek Topolánek naznačil, že si Bém chce zaistiť kandidatúrou imunitu.

Lisabonská zmluva[upraviť | upraviť zdroj]

Bém sa v novembri 2008 vyslovil proti prijatiu Lisabonskej zmluvy, ktorú za Česko podpísal jeho stranícky kolega Mirek Topolánek

Ropák roku 2008[upraviť | upraviť zdroj]

Bém bol v apríli 2009 vyhlásený víťazom 17. ročníka ankety ropák roka, ktorá oceňuje antiekologický čin roka. Nominovaný na cenu bol za presadzovanie výstavby mrakodrapov na Pankráci, ktorú kritizuje Výbor svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, za presadzovanie diaľničného okruhu Prahy cez obytné časti Suchdolu, hoci existuje lacnejšia a šetrnejšia trasa, a presadzovanie novej pristávacej plochy na letisku v Ruzyni, ktorá by nadmerným hlukom zasiahla husto obývané časti Prahy.

Horolezectvo, výstup na Mount Everest[upraviť | upraviť zdroj]

Dominantnou záľubou Pavla Béma je horolezectvo. V posledných rokoch sa snaží o dokončenie horolezeckého programe Seven Summits (Sedem vrcholov), ktorý predpokladá zdolanie najvyšších vrcholov všetkých kontinentov.

V piatok 18. mája 2007 vystúpil ako desiaty Čech v histórii na vrchol najvyššej hory sveta Mount Everestu. Väčšinu výstupu zvládol bez kyslíka, od Južného sedla (8 000 m n. m.) už však z časových dôvodov kyslík využil.

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

  • Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článku Pavel Bém na českej Wikipédii.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Pavel Bém