Peter Svätojánsky

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Prehľad medailí
bronz
Majstrovstvá Európy 2001
skialpinizmus
bronz
Majstrovstvá Sveta 2002
skialpinizmus

Peter Svätojánsky (*12. januára 1977, Poprad) je reprezentant Slovenska v skialpinizme. V súčasnosti býva pod Vysokými Tatrami v Dolnom Smokovci. Je ženatý a má titul bakalár zo Žilinskej univerzity, Stavebná fakulta.

Najväčšie úspechy[upraviť | upraviť zdroj]

V sezóne 2008 dosiahol Peter víťazstvo v druhej etape na pretekoch Pierra Menta a v celkovom poradí skončil so svojím tímovým kolegom (Patrick Blanc, Francúzsko) na treťom mieste. Na Majstrovstvách sveta v tej istej sezóne obsadil 11. a 5. miesto v súťažiach jednotlivcov. Ďalej sa stal víťazom Stredoeurópskeho pohára 2008 v skialpinizme.

Je mnohonásobným Majstrom Slovenska a víťazom Slovenského Pohára v skialpinizme, či už v pretekoch dvojíc alebo jednotlivcov.

Medzi jeho ďalšie najväčšie medzinárodné skialpinistické úspechy patria - 3. miesto z Majstrovstiev sveta dvojíc 2002, 3. miesto z Majstrovstiev Európy dvojíc 2001, 4. miesto z Pierra Menta Tivoly 2001 a 2.miesto z Nočného Maratónu v Saalbachu 2000.

V roku 2000 skončil na 3. mieste v celkovom poradí Európskeho pohára. V roku 2004 bol na 6. mieste celkového svetového poradia World Rankings a v roku 2005 sa stal víťazom celkového poradia Stredoeurópskeho pohára.

Koníčky a záujmy[upraviť | upraviť zdroj]

Popri skialpinizme sa Peter venuje najmä horskej a cestnej cyklistike, horským behom, turistike, plávaniu a medzi jeho najobľúbenejšie patrí surfovanie, ktorému sa venuje najmä počas každoročnej dovolenky v Chorvátsku.

Vysoké, Západné a Nízke Tatry patria sú jeho najobľúbenejšie miesta na tréning a oddych.

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]