Pierre Monteux

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pierre Monteux
francúzsky dirigent
francúzsky dirigent
Narodenie4. apríl 1875
Paríž, Francúzsko
Úmrtie1. júl 1964 (89 rokov)
Hancock, Maine, USA
Odkazy
CommonsSpolupracuj na Commons Pierre Monteux

Pierre Benjamin Monteux (* 4. apríl 1875, Paríž, Francúzsko – † 1. júl 1964, Hancock, Maine, USA) bol francúzsky dirigent. Potom, čo študoval hru na husle a violu, pôsobil po dobu jednej dekády ako hráč v orchestroch a neskôr aj ako občasný dirigent; pravidelnú prácu dirigenta získal v roku 1907. Do širšieho povedomia sa dostal keď v rokoch 19111914 dirigoval svetové premiéry diel ako Stravinského Svätenie jari, Ravelov Daphnis et Chloé alebo Debussyho Jeux pre baletnú spoločnosť Ballets russes Sergeja Ďagileva. V nasledujúcom polstoročí dirigoval rôzne orchestre po celom svete.

V rokoch 19171919 bol šéfdirigentom v oblasti francúzskeho repertoáru Metropolitan Opera v New Yorku. Takisto viedol orchestre Boston Symphony Orchestra (1919-1924), Royal Concertgebouw Orchestra (1924-1934), Orchestre Symphonique de Paris (1929-1938) a San Francisco Symphony (1936-1952). V roku 1961, vo veku osemdesiatšesť rokov, sa stal hlavným dirigentom orchestra London Symphony Orchestra; tomu sa venoval až do svojej smrti o tri roky neskôr. Hoci bol známy predovšetkým pre dirigovanie francúzskeho repertoáru, mal rád skôr hudbu nemeckých skladateľov, predovšetkým Johannesa Brahmsa. Nemal rád nahrávanie predstavení kvôli tomu, že je to v rozpore so spontánnosťou, napriek tomu však existuje veľké množstvo záznamov jeho koncertov.

Monteux bol tiež známy ako učiteľ. V roku 1932 založil dirigentskú triedu v Paríži, ktorá sa vyvinula do letnej školy a ktorú neskôr presunul do svojho letného sídla v obci Les Baux-de-Provence na juhu Francúzska. Potom, čo sa v roku 1942 natrvalo presťahoval do USA a dostal tu štátne občianstvo, založil školu pre dirigentov a orchestrálnych hudobníkov so sídlom v meste Hancock (štát Maine). Medzi jeho študentmi, či už vo Francúzsku či v Spojených štátoch, patrila rada ľudí, ktorým sa neskôr dostalo svetového uznania. Patrí medzi ne napríklad Igor Markevitch, Neville Marriner, André Previn, Lorin Maazel a Seiji Ozawa. Škola vo svojej činnosti pokračovala aj po Monteuxovej smrti.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]

Tento článok je čiastočný alebo úplný preklad článkov Pierre Monteux na anglickej Wikipédii a Pierre Monteux na českej Wikipédii.