Pioneer 4

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pioneer 4
Pioneer 4
Pioneer 4
PrevádzkovateľNASA/JPL
Typ misie mesačná sonda
Dátum štartu3. marec 1959
KozmodrómCape Canaveral, Štartovací komplex 5
Nosná raketaJuno II
COSPAR ID1959-013A
Hmotnosť6 kg

Pioneer 4 bola prvá úspešná americká mesačná sonda. Spoločne so svojím raketovým stupňom sa stala druhým človekom vyrobeným telesom vôbec, ktoré prekonalo druhú únikovú rýchlosť. Štartovala 3. marca 1959 s raketou Juno 2. Mala okolo Mesiaca iba preletieť a skúmať ho jediným vedeckým prístrojom. Ten mal merať kozmickú radiáciu.

Jej konštrukcia bola identická s konštrukciou predchádzajúcej, neúspešnej sondy Pioneer 3. Obe sondy boli šesťkilogramové kužele s podstavou s priemerom štvrť metra a výškou niečo vyše pol metra. Ako rádiová anténa slúžila malá vystupujúca tyč a samotný vodivý plášť sond so zlatým pokovením. Mali len pasívnu tepelnú reguláciu v podobe pruhov na plášti. Energiu dodávali batérie s ortuťou.

Po iba jednodennom lete preletel Pioneer 4 okolo Mesiaca, avšak vo vzdialenosti až 58 983 km, bezmála desaťkrát väčšej, než preletela Luna 1. Išlo o dvakrát väčšiu vzdialenosť než je maximálna vzdialenosť, v ktorej mohla sonda zaregistrovať Mesiac svojím svetelným senzorom. Tento cieľ sa teda nevydaril, sonda však zistila aspoň to, že v okolí Mesiaca nie je žiadna radiácia. Pioneer 4 potom prešiel na obežnú dráhu okolo Slnka.

Galéria[upraviť | upraviť zdroj]

Zdroj[upraviť | upraviť zdroj]