Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža

Základné informácie
Originálny názov Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest
Žáner komédia, dobrodružný, akčný
Dĺžka 150 minút
Štát USA
Pôvodný jazyk anglický
Rok 2006
Spoločnosť Walt Disney Pictures
Rozpočet 225 miliónov dolárov
Zárobok 1 066 miliónov dolárov (celosvetovo) [1]
Filmový štáb
Réžia Gore Verbinski
Scenár Ted Elliott, Terry Rossio
Produkcia Jerry Bruckheimer
Hudba Hans Zimmer
Herecké obsadenie

Piráti Karibiku: Truhlica mŕtveho muža je americký dobrodružno-historický zábavný film režiséra Gora Verbinského z roku 2006 s duchárskou a pirátskou tématikou.

Príbeh[upraviť | upraviť zdroj]

Elizabeth a Will sú odsúdení a smrť, za pomoc pri úteku Kapitánovi Jackovi Sparrowovi. Ich svadba je zmarená. Lord Cutler Beckett, ktorý ich prišiel zatknúť, má však pre nich výhodný obchod: Za vykúpenie mu musí Will doniesť Jackov kompas. Medzitým získal Jack nákres akéhosi kľúča, ktorý vedie k nejakej truhle, ale (ako vysvetlil posádke) nehľadajú ani truhlu ani kľúč. Čo posádku naštvalo, lebo už dlho nezažili žiadny útok a nemali žiaden lup v tvare zlata. Krátko potom ako bol u Jacka na "návšteve" Čižma Bill Turner, ktorý nie je mŕtvy, ako si každý myslel, ale po tom ako ho zhodili ku dnu, ho našiel Davy Jones a ponúkol mu službu na jeho lodi – Blúdnom Holanďanovi. Čižma Bill, mu prišiel pripomenúť, že je čas splatiť dlh voči Jonesovi, ktorý mu pred 13 rokmi vyzdvihol jeho loď – Čiernu Perlu z dna, čím mu teraz má Jack zaplatiť svojou dušou a storočnou službou na Blúdnom Holanďanovi. Pripomínať mu to má čierne znamenie na ruke.. Vďaka nemu, ho kedykoľvek môže nájsť Jonesova podmorská potvora – Kraken. Z toho dostane Jack strach a rozkáže posádke vyplávať kdekoľvek bez akéhokoľvek vysvetlenia najbližšie k brehu. Will hľadá Jacka všade, ale každý mu hovorí niečo iné, až sa raz dozvie, že videli jeho loď a vydáva sa za ním. Ašvak ani Elizabethin otec nestráca nádej na záchranu svojej dcéry a pokúsi sa neúspešný útek do Anglicka. V prístave je však zastavený a zatknutý Beckettovým poskokom, ale Elizabeth medzitým utiekla, pretože nechcela nechať Willa napospas osudu. Tá sa vezme od Becketta korzársku listinu pre Jacka, ktorá ma sľúbiť Jackovi, že ak mu vydá kompas, bude "slobodný".

Potom ako Will dopláva na ostrov, kde by sa mal nachádzať Jack, ale hneď nato ho chytia domorodci – ľudožrúti a predvedú ho pred svojho kráľa, kto nie je nik iný ako sám Jack. Ten si viditeľne osvojil ich reč, najprv to vyzeralo, že je mu jedno čo s ním spravia, ale keď povedal, že je Elizabeth v nebezpečenstve a že potrebuje jeho kompas na jej záchranu, zmenil názor a prikázal im niečo iné a Willovi pošepkal aby ho zachránil. Tak sa Will ocitol medzi ostatnou posádkou, kde sa dozvedel, že domorodci považujú Jacka za stelesnenie ich boha, ktorému urobia láskavosť, keď ho vypustia z jeho telesnej schránky, tým že ho zjedia. Will nemohol len tak nečinne čakať v kostenej klietke zavesenej na lanách a vyburcoval ich len tak nečakať na smrť a tak začali rozhúpavať klietku až sa im podarilo chytiť útesu a dostať sa na na zem. To si ich už však všimli domorodci a začali ich naháňať. To poslúžilo Jackovi, pretože akurát sa ho chystali upiecť, no celý kmeň sa pustil za posádkou a jemu sa po "pár" komplikáciách podarilo utiecť. To zasa nahralo posádke, pretože potom ako sa domorodci dozvedeli, že utiekol, prestali prenasledovať ich. A tak sa všetci stretli pri Čiernej Perle, ku ktorej sa medzi tým doplavili Pintel a Ragetti. Jack prišiel v poslednej chvíli, prenasledovaný celým kmeňom.

Teraz už v bezpečí na palube Čiernej Perly vyjednáva Jack s Willom svoju pomoc na záchrane Elizabeth. Nahovorí mu, že keď nájde kľúč, ktorý vlastní Davy Jones tak mu pomôže zachrániť Elizabeth. A keďže nevedia, kde sa práve Bludny Holanďan nachádza, musia ísť navštíviť Tiu Dalmu. Tej za to, že im pomôže doniesli nemŕtvu opicu Hectora Barbossu. Tia Dalma im porozpráva príbeh Davyho Jonesa, ktorého zradila žena a preto si vyrezal srdce a skryl ho do truhlice od ktorej Will hľadá kľúč. Taktiež zistí, že Jack má na ruke čierne znamenie a že kompas mu v tomto prípade nepomôže. A keďže potrebuje zem, tak mu daruje fľašu so zemou, aby si zem nosil so sebou. Nakoniec im ukáže kde hľadať Blúdneho Holanďana. Keď sa dostanú na dané miesto, Jack vysiela Willa aby išiel nájsť kľúč. Ale také jednoduché to nie je, pretože Davy Jones, príde za Jackom a je ochotný sa vzdať jeho duše ak mu do troch dní donesie 100 ľudských duší a Will ostáva na palube Holanďana ako prvá z ich. Tam stretne svojho otca, ktorému sľúbi, že ho zachráni. Will vyzve k hre s kockami Jonesa, ktorú hrá posádka a do ktorej vsádza roky svojej služby, a vsádza večnú službu Jonesovi a ako proti hodnotu chce jeho kľúč. Ten mu Jones ukáže a to je presne to čo si od tej hry Will sľuboval. Jeho otec to ale zle pochopil a vsadil si aj on aby zachránil Willa. Jones vyhrá a Čižma musí u neho ostať naveky. Pomôže však Willovi dostať sa do kajuty Jonesa, ktorý spal a ten mu kľúč ukradne a utečie.

Medzitým sa Elizabeth dostane do Tortúgy, prezlečená za muža a hľadá Jacka. Nájde ho v krčme, kde práve hľadajú 100 ľudských duší. Prihlási sa aj James Norrington, ktorý sa vzdal hodnosti potom ako sa mu nepodarilo chytiť Jacka vďaka hurikánu, ktorý ich zasiahol. Zvrhne sa bitka, ktorú ukončí Elizabeth, ktorá mu tresne fľašku o hlavu. Spoločne potom ako sa prebudí, miera za Jackom. Ten jej dá kompas (pretože ten kompas je zázračný a ukazuje smer k tomu čo chce najviac, ale v poslednej dobe Jackovi neukazoval nič) a nahovorí jej, že keď nájdu truhlicu, nájdu aj Willa. Vďaka nej majú kurz a môžu vyplávať. Na Perle sa Norrington dozvie, že Elizabeth dala Jackovi korzársku listinu a keď dá Beckettovi kompas, vďaka ktorému dostane truhlicu s Jonesovým srdcom, bude slobodný. Ten si listinu vezme ale splniť to nemieni.

Medzitým na Port Royale, dáva Beckett hlásenie Elizabethinmu otcovi Weatherbymu Swannovi, že ju videli spoločne s Norringtonom v Tortuge.. Ten ho prosí aby ho pustil z väzenia. Stane sa tak, ale pod podmienkou, že sa priamo podriadí Beckettovi. Willa nájde jedna obchodná loď, na ktorej bola predtým aj Elizabeth, ale potom ako Jones zistí, že mu ukradol kľúč, vypustí za ním Krakena, ktorý túto loď zhltne, Will prežie a ukryje sa na prove Holanďana, ktorý mieri na ostrov Krížov s ukrytou truhlicou. Elizabeth, Jack, Norrington, Pintel a Ragetti priplávajú na ostrov Krížov a hľadajú truhlicu, keď ju konečne nájdu, objaví sa Will. Ale Jack, Will aj Norrington chcú truhlicu pre seba. Jack, aby sa zbavil Krakena, Will, aby zachránil otca a Norrington, aby získal znova svoju hrdosť a postavenie. Preto sa začnú biť o kľúč. Truhlica ostala nepovšimnutá, čo využijú Pintel a Ragetti a ukradnú ju, čo si všimne Elizabeth a začne ich nahánať. Začne ich ale naháňať Jonesova posádka, ktorú vyslal, pretože on sám môže vyjsť na breh len raz za 10 rokov. Zbehne sa k bitke a truhlice sa zmocní jeden z posádky.

Jack, James a Will sa dostanú na schátraný mlyn, kde sa Jackovi podarí ukradnúť kľúč a nahovorí Norringtonoví, že to vlastne Will za všetko môže, lebo mu prebral Elizabeth, takže radšej by mal zabiť Willa a nie jeho. V tom sa začnú biť Will a James a Jack uteká. No spadne do otvoreného hrobu, v tom sa odtrhne mlynské koleso na ktorom sa bijú Will s Jamesom a práve keď Jack vylezie z hrobu napichne sa do kolesa a pridá sa k nim. Počas toho kľúč niekoľkokrát vystrieda majiteľa, no nakoniec ho aj tak dostane Jack, ktorý stretne Jonesovho námorníka s truhlou. Ukradne mu ju, odomkne, vezme srdce a uteká k člnu, kde ukryje srdce v piesku. Vtedy sa ukážu aj Norrington s Willom, Elizabeth, Pintel a Ragetti. Všetci sa snažia odolávať Jonesovej posádke. Keď sa Norrington dostane k člnu, ukradne Jackovi z kabáta korzársku listinu a tiež srdce, pretože si všimne, že piesok z fľaše bol vysypaný a že truhlica je prázdna. Preto sa ponúkne, že vezme truhlicu ako návnadu a oni nech utečú. Jack to s radosťou prijíma, pretože si stále myslí, že srdce má vo fľaši s pieskom. Norrington truhlicu nechá Jamesovej posádke a uteká preč. Keď sa Jack, Will, Elizabeth, Pintel a Ragetti dostanú na Perlu, "vyskočí" z mora Blúdny Holanďaň. Jack v tom, že má srdce, si začne uťahovať z Davyho Jonesa. Ten na nich začne útočiť a nakoniec privolá krakena. Jack utečie z lode čo si všimne Elizabeth a preklína ho, že je zradca a Will prikáže posádke aby naplnili sieť pušným prachom a rumom a nech ju vyvesia na sťažeň, potom stačilo v pravej chvíli len streliť do tejto nádoby.

Jack plávajúc ku brehu, nie je si celkom istý, či robí dobre. Preto sa pozrie do kompasu, ktorý mu ukazuje smerom k Perle a preto sa rozhodne vrátiť. Prichádza v pravú chvíľu, pretože Elizabeth sa dosiaľ nepodarilo odstreliť nálož. Jack presnou ranou strelí cieľ a vďaka tomu sa Kraken na chvíľu stiahne. Všetci však vedia, že sa vráti a preto Jack prikáže zvyšku posádky aby opustila loď. Elizabeth však vie, že Kraken ide nie len po lodi, ale aj po jej kapitánovi. Preto ho pobozkala (pričom ju videl Will) a pritom ho pripla o okovy na sťažni. Jack sa na nu usmial a povedal jej, že je pirátka... Potom si sadla k ostatným s tým, a povedala im, že Jack sa rozhodol ostať a dať im šancu, pričom Will sa na ňu pozeral s výčitkami v očiach. Z člna sa potom pozerali ako Perlu pohlcuje Kraken. Jackovi, ešte na palube Perly, sa podarilo vymaniť sa z okov, v tom sa ukázal Krkaken, vyplul na neho jeho klobúk (ktorý mu na začiatku ukradla opica a hodila do mora, potom ju našla iná loď a tú potopil kraken), Jack si ho nasadil, vytasil meč a skríkol "Ahoj beštia!!" a potom ho Kraken zhltol. Davy Jones spokojný, že splatil Jack dlh, chcel vidieť truhlicu, keď ju otvoril, srdce tam nebolo. Medzitým podávali správy Lordovi Cutlerovi Beckettovi, že nikoho z nich nenašli, ale našli stroskotanca, ktorý ho chce vidieť. Bol to James Norrington, ktorý mu doniesol srdce Davyho Jonesa...

Will, Elizabeth a ostatná posádka bola u Tie Dalmy, kde smútili za Jackom. Elizabeth si vyčítala čo urobila a Will zas žiarlil a myslel na otca, ako ho zachrániť... Všetci si mysleli, že už Jacka nikdy neuvidia. Keď potom Will prehodil, že keby sa tak vrátil späť... V tom sa ich Tia Dalma spýtala, čo by boli ochotní preto urobiť, aby sa vrátil. Či by boli schopní vydať sa až na koniec sveta. Všetci súhlasili a tak im Tia predstavila kapitána, ktorý tieto vody pozná a zavedie ich tam a bol ním Hector Barbossa...

Záver za titulkami : Pes z väznice v Port Royle (ktorý sa dostal na ostrov kanibalov spoločne s Ragettin a Pintelom) sa stal kráľom kanibalov.

Obsadenie[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pirates of the Caribbean:Dead Man's Chest [online]. www.boxofficemojo.com, 7.12.2006, [cit. 2013-09-01]. Dostupné online. ((po anglicky))

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]