Pleistarchos

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pleistarchos
kráľ Sparty
Panovanie
DynastiaAgiovci
Panovanie480 pred Kr. – 458 pred Kr.
PredchodcaLeónidas I.
RegentKleombrotos neskôr Pausanias
NástupcaPleistoanax
Rodina
OtecLeónidas I.
MatkaGorgó

Pleistarchos (starogr. Πλείσταρχος) bol osemnásty kráľ Sparty pochádzajúci z rodu Agiovcov od roku 480 pred Kr. do roku 458 pred Kr. Jeho spolukráľmi boli Leótychidas II. (vládol od 491 do 469 pred Kr.) a Archidamos II. (vládol od 469 do 427 pred Kr.) Obaja pochádzali z rodu Eurypontovcov.

Otcom Pleistarcha bol spartský kráľ Leónidas I., ktorý sa preslávil hrdinskou smrťou v bitke pri Termopylách a matkou bola Gorgó dcéra spartského kráľa Kleomena nevlastného brata Leónida I. Pleistarchos po smrti svojho otca v roku 480 pred Kr. nastúpil na trón a keďže bol ešte mladý jeho regentom sa stal strýko Kleombrotos, ten ale zanedlho zomrel a na to sa ho ujal jeho bratranec Pausanias známy vojvodca, ktorý po niekoľkých mesiacoch ako sa stal jeho regentom velil gréckym vojskám vo vojne proti Peržanom v slávnej bitke pri Platajách.

To kedy sa Pleistarchos ujal samostatnej vlády nie je známe, ale je pravdepodobné, že to bolo po roku 478 pred Kr., keď bol Pausanias po gréckej expedícii na Cyprus proti perzskej posádke obvinený z properzských sympatii a odsúdený k pokute. V tom istom roku sa Pausanias vzdal regentstva a opustil Spartu. Počas vlády Pleistarcha bolo v Sparte v roku 464 pred Kr. veľké zemetrasenie, ktoré spôsobilo veľké straty na ľudských životoch. To využili Messénčania, ktorí povstali proti Sparte. Sparťania potrebovali celých osem rokov kým túto tretiu messénsku vojnu ukončili pod velením jeho spolukráľa Archidama. V roku 458 pred Kr. Pleistarchos ešte v mladom veku zomrel a keďže nemal následníka po meči za jeho nástupcu určili efori Pleistoanaxa syna jeho bývalého regenta Pausania.

Zdroje[upraviť | upraviť zdroj]


Pleistarchos
Vladárske tituly
Predchodca
Leónidas I.
kráľ
480 pred Kr.458 pred Kr.
Nástupca
Pleistoanax