Počítačová skriňa

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skriňa typu „miditower“ s odkrytým šasi

Počítačová skriňa (angl. computer case) je počítačový komponent slúžiaci na mechanické upevnenie všetkých ostatných vnútorných dielov a častí počítača. Je to najčastejšie celokovové šasi, s definovanými úložnými šachtami (bay) a montážnymi otvormi korešpondujúcimi s mechanickými rozmermi ostatných počítačových komponentov.

Konštrukcia[upraviť | upraviť zdroj]

Obvykle je skriňa vyrobená z plechu (oceľ, dural...), ale môže byť aj z plastu alebo iných materiálov. Skriňa má odnímateľné veko (alebo bočné steny), ktoré po odstránení odhalia samotné šasi. Šasi je vlastne kostra skrine s vytvorenými upevňovacími plochami a otvormi do ktorých sa pripevňujú všetky interné mechanické diely počítača.

Základom je plocha pre uloženie matičnej dosky patričného rozmeru (form factor). Obvykle je skriňa univerzálna pre jeden typ matičnej dosky (jeden typ form factoru) napr. ATX s jeho variantmi (micro ATX, ATX, DTX, mini ATX, flex ATX...) – pozri matičná doska. Rozmeru matičnej dosky zodpovedá rozmiestnenie upevňovacích otvorov, otvorov v zadnej stene pre výstupné konektory, upevňovacích líšt pre rozširujúce karty. Zároveň ovládacie (zapínacie tlačidlo, reset...), indikačné prvky (LED indikujúca zapnutie, LED indikujúca činnosť disku...) a rozširujúce konektory (USB, audio, FireWire...) umiestnené na čelnom paneli skrine elektricky a funkčne zodpovedajú konektorom na danom type matičnej dosky.

Ďalšou časťou skrine je miesto pre upevnenia napájacieho zdroja patričného pre daný form factor (napr. zdroja ATX). Je preň vytvorené miesto a upevňovacie otvory v skrini zodpovedajú rozmiestneniu upevňovacích otvorov v zdroji.

Upevňovacie šachty – zhora 5.25", 3.5" pre mechaniky s panelom a 3.5" pre mechaniky bez panela

Zvláštnou kategóriou sú upevňovacie šachty (bay). Každá skriňa má niekoľko 5.25" šachiet pre upevnenie 5.25" mechaník s externým panelom (napr. optické mechaniky...), niekoľo 3.5" šachiet pre upevnenie 3.5" mechaník s čelným panelom (FDD, ZIP, MO...) a niekoľko 3.5" šachiet pre upevnenie 3.5" mechaník bez panelu (HDD...). Rozdiel medzi mechanikou s čelným panelom a bez neho je v tom, že mechanika má čelný panel ktorý musí ostať dostupný aj keď je skriňa uzatvorená – sú na ňom ovládacie a funkčné prvky mechaniky (napr. optická mechanika má na čelnom paneli výsuvný tray, ovládacie tlačidlá a kontrolky) a mechanika bez čelného panela neho ostáva celá ukrytá v uzatvorenej skrini (napr. pevný disk). Počet šachiet udáva celkovú veľkosť skrine.


V skrini sa ďalej nachádzajú miesta pre upevnenie štandardných prídavných ventilátorovcm a 12 cm. Niektoré skrine majú aj nadštandardnú výbavu – merače teploty, prídavné chladenie, displeje, dekoratívne osvetlenie, priehľadné steny...

Tvar a rozmery[upraviť | upraviť zdroj]

Skrine sa vyrábajú v rozličných veľkostiach, vyhotoveniach a pre rôzne typy matičných dosiek. Z hľadiska použitia sa skrine delia na dve základné typy – „naležato“ a „nastojato“.

  • Skrine „naležato“ ležia na svojej najväčšej stene a matičná doska upevnená v takejto skrini je vo svojej prirodzenej polohe v rovine. Nevýhodou takýchto skríň je, že zaberajú priveľa miesta, a preto sú málo obľúbené. Výhodou je že matičná doska a prídavné karty na nej umiestnené majú prirodzené chladenie (karty sú v zvislej polohe a teplo. ktoré vyvíjajú sa prirodzene dostáva mimo karty, resp. matičnej dosky). Príkladom takýchto skríň sú skrine desktop, slim, booksize, desknote...
  • Skrine „nastojato“ ležia na svojej najmenšej stene, a tým zaberajú najmenej miesta. Výhodou je aj prirodzené upevnenie mechaník (jednoduché vkladanie média do optickej mechaniky). Nevýhodou je, že matičná doska je umiestnená zvisle, a tým prídavné karty ležia vodorovne. Niektoré karty, ktoré vyvíjajú najväčšie teplo (AGP a PCIE grafické karty) sú tým pádom umiestnené chladičom nadol – dole hlavou, čo je z hľadiska chladenia najhorší možný stav keďže teplo sa prirodzene drží pod chladičom a spôsobuje prehriatie kariet. Takéto skrine vyžadujú kvalitnejšie vetranie (prídavné ventilátory, usmernenie prúdu vzduchu okolo zdrojov tepla...). Tieto skrine patria medzi najobľúbenejšie. Príkladom je skriňa tower, minitower, miditower, bigtower (tower skrine sa líšia počtom 5.25" šachiet a tým aj výškou – miditower má obvykle 4 šachty), booksize nastojato...

Dôležitým aspektom je aj design počítačových skríň. Skrine podliehajú módnym trendom a mnohé vyzerajú ako umelecké diela. Je možné si zakúpiť aj umelecky dotvorené skrine – rôzne maľby, výrezy, podsvietenia, doplnky, displeje, kontrolky, ovládače chladenia, teplomery, prídavné konektory...

Okolo roku 2000 a pred ním bola najmódnejšia farba počítača a jeho doplnkov (klávesnica, myš, tlačiareň...) béžová – dnes prevláda čierna a strieborná farba s farebnými doplnkami.

Výrobcovia[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]