Požiar lanovky v Kaprune

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Dolná stanica so súpravou

Požiar lanovky v Kaprune bolo nešťastie, ktoré sa stalo v sobotu 11. novembra 2000 v Kaprune v Rakúsku. Tragédia sa zaradila medzi jednu z najväčších v histórii Rakúska, keď v dvoch pozemných lanovkách v Kaprune zahynulo 152 ľudí a len 12 prežilo. Ďalší 3 ľudia, ktorí zomreli sa nenachádzali v ani jednej z dvoch lanoviek, ale v nákupnom centre, kam sa rozšíril jedovatý dym z požiaru.

Lanovka[upraviť | upraviť zdroj]

Lanovku otvorili v roku 1974 a fungovala na rovnakom princípe ako lanová dráha na Hrebienok vo Vysokých Tatrách. 2 vozidlá vždy jazdili oproti sebe. Výkonný motor v hornej stanici poháňal celý systém. Samotné súpravy nemali ani palivo, ani motory a dokonca ani vodiča; iba sprievodcu, ktorý riadil dvere. Trasu dlhú 3,8 km lanovka prekonala za 9 minút. Do jednej súpravy sa zmestilo 180 lyžiarov.

Priebeh tragédie[upraviť | upraviť zdroj]

Lanovka vyrazila po 9. hodine ráno z údolnej stanice takmer plne obsadená (161 ľudí). Časť trasy viedla po povrchu, ale väčšina v tuneli. V zadnej časti preplnenej súpravy sa rozpútal požiar a po 600 m v tuneli sa zastavila. V spodnej neobsadenej kabíne sprievodcu sa vznietil ohrievač. V tuneli nebolo pokrytie mobilným signálom. Požiar sa rozšíril do celej súpravy a ľudia sa snažili dostať von. Dvere sa nedali otvoriť a rozbitie skla bolo problematické, lebo bolo veľmi pevné. Napokon to niektorí zvládli lyžiarskymi palicami. Neskôr sa sprievodcovi podarilo uvoľniť dvere a lyžiari opúšťali vozidlo.

Drvivá väčšina ľudí, ktorým sa podarilo dostať von z vozidla, sa rozhodla utekať smerom hore čo najďalej od plameňov; nikto z nich však neprežil. Tých, ktorých nezabil oheň, usmrtil smrtiaci dym, pretože šikmý tunel (sklon 30 stupňov) lanovej dráhy sa správal ako komín. Záchranári našli mnohé telá v rôznych vzdialenostiach od súpravy, najvyššie sa podarilo dostať japonskému lyžiarovi; jeho telo bolo nájdené vo vzdialenosti 142 metrov od vozidla. Z prvej súpravy zahynulo 150 ľudí; v súprave, ktorá smerovala smerom nadol oproti horiacej zahynuli 2 ľudia (sprievodca a 1 lyžiar). Jedovatý dym zabil aj ďalšie 3 osoby v hornej stanici, ktorá bola napojená na obchodný dom.

Len 12 lyžiarov prežilo. Dobrovoľný hasič Nemec Thorsten Grädler vedel, ako sa pri požiari správať, a s 11 ďalšími ľuďmi zvolil cestu cez oheň; dostali sa tak na dolný koniec tunela, čo im zachránilo život.

Obete požiaru[upraviť | upraviť zdroj]

Medzi 155 obeťami tragédie bola aj nemecká lyžiarka, majsterka sveta vo freestyle disciplíne paralelná jazda na terénnych nerovnostiach Sandra Schmittová († 19), ktorá zahynula aj s rodičmi. Zomrel aj juniorský majster sveta v lyžovaní Nemec Sebastian Geiger († 14) a občianka Česka, ktorá pracovala v Rakúsku ako inštruktorka lyžovania.

Národnosť Počet obetí
Rakúsko Rakúsko 92
Nemecko Nemecko 37
Japonsko Japonsko 10
Spojené štáty Spojené štáty 8
Slovinsko Slovinsko 4
Holandsko Holandsko 2
Česko Česko 1
Spojené kráľovstvo Spojené kráľovstvo 1
Spolu 155

Následky[upraviť | upraviť zdroj]

Pamätník obetiam tragédie

Lyžiarske stredisko po tragédii nikdy viac lanovú dráhu neuviedlo späť do prevádzky.

Po vyšetrovaní sa dospelo k názoru, že požiar spôsobil ohrievač, ktorý vôbec nebol určený pre dopravné prostriedky a ktorý zapálil olej z hydraulického systému. Obete a pozostalí boli finančne odškodnení a súd rozhodol, že vinný nie je nikto, pretože vina je príliš rozptýlená. Obetiam tragédie bol postavený pomník.

V roku 2004 National Geographic Channel pripravil dokument o kaprunskej tragédii Fire on the Ski Slope v rámci seriálu o katastrofách Seconds from Disaster (v českom dabingu Vteřiny před katastrofou: Požár pod sjezdovkou)

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]