Pokémon Emerald

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Pokémon Emerald
Základné informácie
Autor/VývojárGame Freak
VydavateľNintendo / The Pokémon Company
SériaPokémon
Dátum vydaniaJapan 16. september 2004
USA 1. máj 2005
Austrália 9. jún 2005
Europe 21. október 2005
ŽánerRPG
MódSingle player, multiplayer
PrístupnosťESRB: E
USK: Unrestricted
OFLC: G8+
PEGI: 3+
PlatformaGame Boy Advance

Pozri aj Videoherný portál

Pokémon Emerald je v poradí dvanástou hrou zo série videohier Pokémon vydaných v Japonsku, a jedenástou v Severnej Amerike a Európe. Titul je vylepšenou verziou predchádzajúcich dvoch hier Pokémon Ruby a Pokémon Sapphire. Hra bola vydaná 16. septembra 2004 v Japonsku ako Pocket Monsters Emerald (Poketto Monsuta Emerarudo). V Severnej Amerike a Hongkongu bol titul vydaný 1. mája 2005, v Austrálií 9. júna 2005 a v Európe 21. októbra 2005.[1]

Gameplay[upraviť | upraviť zdroj]

Pokémon Emerald je vylepšená verzia hier Pokémon Ruby a Sapphire, ako je napríklad Pokémon Crystal vylepšená verzia hier Pokémon Gold a Silver. V Pokémon Emerald majú na rozdiel od hier Ruby a Sapphire Pokémoni krátke animácie (ako to bolo v hre Pokémon Crystal). Navyše titul disponuje vylepšeným grafickým spracovaním a obsahuje nových Pokémonov.

Hráč začína v mestečku Littleroot. Na začiatku hry je Professor Birch napadnutý divým Pokémonom Zigzagoon. Ak mu hráč pomôže, dostane na výber z nasledovných Pokémonov:

Potom už môže hráč chytať a trénovať Pokémonov, ktorých nájde. Navyše je tu ešte jeden háčik. Teamy Magma a Aqua, sa chystajú zmocniť sa dvoch legendárnych Pokémonov Groudon a Kyogre. To sa im však nepodarí a namiesto toho ich rozzúria. Groudon a Kyogre začnú spolu bojovať, čo vyvolá neznesiteľnú zmenu počasia - silnú búrku striedajúcu sa s horúčavami a suchom. Úlohou hráča je navštíviť Sky Pillar a prebudiť legendárneho Pokémona Rayquaza, ktorý konflikt vyrieši a umierni ich.

Počas hry sa hráč snaží nazbierať všetkých osem odznakov, ktoré dostane postupne, za porazenie všetkých Gym Leaderov. Ak sa mu to podarí, čaká naňho Hoennská liga, v ktorej sa nachádzajú len tí najlepší tréneri. Po porazení členov elitnej štvorky aj šampióna sa hráč stane najlepším trénerom Pokémonov v Hoenne. Ale stále je tu čo robiť. Chlapík menom Scott vás zavezie na ostrov Battle Frontier kde sa konajú rôzne súťaže, ktorých sa možno zúčastniť.

Ďalším obľúbeným cieľom je kompletizovanie PokéDexu, čo znamená, že sa hráč snaží nazbierať všetkých Pokémonov, ktorí sa v hre nachádzajú (v tomto prípade od #252 do #386).

Prijatie[upraviť | upraviť zdroj]

Pokémon Emerald bol celkovo veľmi dobre prijatý.[2][3] Herný server Gamespot udelil hre hodnotenie 7.5.[4] Emerald sa stal v roku 2005 druhou najpredávanejšou hrou v Spojených štátoch, kde bolo predaných vyše 6.32 miliónov kópií, čím sa titul stal treťou najpredávanejšou hrou pre hernú konzolu Game Boy Advance.[5]

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. Pokemon Emerald Info [online]. GameFAQs, [cit. 2008-08-02]. Dostupné online. (po anglicky)
  2. IGN: Reader Reviews For: Pokémon Emerald Version [online]. IGN, [cit. 2007-09-09]. Dostupné online. Archivované 2011-07-13 z originálu. (po anglicky)
  3. Pokémon Emerald Reader Reviews at Game Rankings [online]. Game Rankings, [cit. 2007-09-09]. Dostupné online. Archivované 2012-02-21 z originálu. (po anglicky)
  4. Gamespot Summary of Pokémon Emerald [online]. Gamespot, [cit. 2007-09-09]. Dostupné online. (po anglicky)
  5. AOL Games: Pokémon Emerald [online]. AOL Games, August 3, 2005, [cit. 2006-03-24]. Dostupné online. Archivované 2006-04-18 z originálu. (po anglicky)