Portál:Ľudia/Odporúčaný článok/10 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Karol Plicka (pôvodným menom Karel Plicka) (* 14. október 1894, Viedeň – † 6. máj 1987, Praha), bol významný slovenský a český výtvarník, fotograf, filmový režisér, kameraman, folklorista a hudobný vedec. Sám sa označoval za muža deviatich remesiel.

Narodil sa v rodine obchodníka. Detstvo prežil vo Viedni a Českej Třebovej. Vďaka svojmu hudobnému talentu bol v rokoch 18991900 členom speváckeho zboru Wiener Sängerknaben a neskôr sa dokonca dostal až do zboru Dvornej opery vo Viedni. K jeho talentom však nepatrila len hudba, ale aj maľovanie, či fotografovanie. Ani jedna z týchto činností sa však nestala jeho povolaním. Na nátlak rodičov sa stal učiteľom v malom meste.

Na svoje umelecké vlohy však nezanevrel a počas niekoľkých desaťročí svojej umeleckej činnosti vytvoril bohatú zbierku diel z rôznych žánrov. Jeho fotografie dokumentujú život dvoch národov - českého a slovenského. Hoci pochádzal z českej rodiny a časť svojho života prežil v Česku, jeho srdce patrilo aj Slovensku, kam sa často a rád vracal. Na Slovensku je aj pochovaný a má svoje múzeum. Bol presvedčeným Čechoslovákom a umelcom oboch krajín. Za svoju tvorbu dostal v roku 1968 titul národný umelec.