Portál:Šport/Odporúčaný článok/26 2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
logo MOV

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) je organizácia sídliaca v Lausanne vo Švajčiarsku, založená Pierrom de Coubertinom 23. júna 1894. K MOV patrí 203 národných olympijských výborov. MOV organizuje letné a zimné olympijské hry. Prvé moderné letné olympijské hry sa konali v roku 1896 v Aténach v Grécku. Prvé zimné olympijské hry sa konali v roku 1924 v Chamonix-Mont-Blanc vo Francúzsku. Olympizmus je životná filozofia, spájajúca vyrovnanosť a kvality tela a ducha. Šport sa mieša s kultúrou a výchovou, olympizmus hľadá a vytvára životný štýl založený na princípe radosti z úsilia, výchovnej hodnoty dobrého príkladu a rešpektovania morálnych princípov.

Medzinárodný olympijský výbor je zložený z členov. Počet členov MOV nemôže byť vyšší ako 115. Každý člen MOV je volený na dobu osem rokov a môže byť zvolený ešte raz. Väčšina členov nemá špeciálnu funkciu, počet týchto členov je do 70. Aktívni športovci, ktorý sú členmi MOV, sú v maximálnom počte 15, volení na osem rokov ostatnými športovcami počas olympijských hier. 15 členov sú prezidenti a členovia exekutívy rôznych organizácií, súvisiacich s MOV. 15 členov je z národných olympijských výborov. Krajiny, ktoré organizovali olympijské hry, majú dvoch členov, ostatné krajiny jedného alebo žiadneho. Títo členovia sú reprezentanti ich krajín.

Zasadnutie je všeobecné stretnutie členov MOV. Je to najvyšší orgán MOV. Jeho rozhodnutia sú definitívne. Každý člen MOV má jeden hlas. Obvykle sa zasadnutie koná jedenkrát ročne. Výnimočné zasadnutia môžu byť zvolané prezidentom MOV alebo na písomnú žiadosť tretiny členov MOV.