Portál:Šport/Odporúčaný článok/36 2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Martina Navrátilová (* 18. október 1956, Řevnice, Česko) je bývalá svetová jednotka v ženskom tenise. Je všeobecne považovaná za jednu z najlepších tenistiek vôbec.

Pochádza z Česko-Slovenska, ale v roku 1975 emigrovala do USA a v roku 1981 sa stala americkou občiankou. Počas svojej kariéry vyhrala 18 grandslamových titulov v dvojhre a 40 titulov v štvorhre (z toho 31 v ženskej štvorhre a 9 v zmiešanej štvorhre). V ženskej dvojhre získala vo Wimbledone rekordných 9 titulov. Je taktiež známa ako otvorená lesbička, čo priznala v čase, keď priznávanie sa k homosexualite nebolo bežné.

V roku 1972, keď mala 15 rokov, vyhrala tenisové majstrovstvá Česko-Slovenska a o rok neskôr, ako 16-ročná, sa stala profesionálkou. Svoj prvý profesionálny titul v dvojhre získala v roku 1974 na turnaji v Orlande. V roku 1975 hrala dve grandslamové finále, ale prehrala ho tak na Australian Open s Evonne Goolagongová, ako aj na French Open s Chris Evertovou. Na US Open prehrala s Evertovou v semifinále a požiadala v New Yorku o americké občianstvo. Zelenú kartu získala za jeden mesiac. Prvý grandslamový turnaj vyhrala Navrátilová v roku 1978, keď v trojsetovej bitke porazila vo Wimbledone Evertovú a dostala sa súčasne na prvé miesto tenisového rebríčka. Wimbledonový titul získala aj o rok neskôr.