Portál:Šport/Odporúčaný článok/9 2016

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Gabriela Soukalová (* 1. november 1989, Jablonec nad Nisou, Česko) je česká reprezentantka v biatlone. Je členkou miestneho klubu SKP Jablonec. Patrí medzi najlepšie české biatlonistky a pravidelne sa dostáva v rámci svetového pohára na popredné pozície. V súčasnosti je vedúcou pretekárkou Svetového pohára v biatlone.

Pochádza zo športovej rodiny; jej matka Gabriela Soukalová (Slovenka rodená Sekajová, striebro zo štafety na olympiáde v Sarajeve) bola reprezentantkou Česko-Slovenska v behu na lyžiach, otec Karel Soukal je bývalý skokan na lyžiach. Prvé skúsenosti z dorasteneckých MS Gabriela prvýkrát nazbierala v roku 2008 v nemeckom Rupholdingu. O rok neskôr na juniorských Majstrovstvách sveta v kanadskom Canmore bola členkou zlatej štafety a vo vytrvalostných pretekoch získala 8. miesto. V tom istom roku štartovala aj na juniorských Majstrovstvách Európy v ruskej Ufe, kde v individuálnych pretekoch obsadila 7. miesto. V roku 2010 nastúpila na ďalších juniorských MS vo švédskom Torsby, kde neskončila v žiadnej z disciplín horšie než štrnásta. Vo Svetovom pohári debutovala Soukalová v sezóne 2009/2010. Prvé víťazstvo si odniesla zo šprintu v Pokljuke (sezóna 2012/2013). Získala tam tiež 2. miesto v stíhacích pretekoch a 3. miesto v hromadných pretekoch.

V súčasnosti je vedúcou pretekárkou Svetového pohára pred Francúzskou Marie Dorinovou-Habertovou a Taliankou Dorotheou Wiererovou.