Portál:Chémia/Odporúčaný článok/36

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Meskalín alebo 3,4,5-trimetoxyfenyletylamín je psychoaktívny alkaloid. Pre jeho halucinogénne účinky ho používali severoamerickí indiáni v Mexiku pri náboženských ceremóniách. Získava sa z kaktusov rodu Lophophora (peyotl, peyote) alebo sa syntetizuje umelo. Najznámejší z rodu je Lophophora williamsii. Ďalším zdrojom prírodného meskalínu môže byť kaktus Trichocereus pachanoi.

Meskalín bol prvýkrát izolovaný a identifikovaný v roku 1897, v roku 1919 ho syntetizoval nemecký chemikom Arthur Heffter. Názov alkaloidu vznikol z anglického označenia mezcal buttons, pod ktorým sa predávali sušené rastové vrcholy kaktusov Lophophora. Išlo o zámenu, pretože slovo mexcalli v reči Nahuatl znamená „opojný nápoj zo šťavy agáve“.

V prípade, že je vyčistený alebo vyrobený umelo, je to biely až žltkastý, jemne kryštalický prášok. Chemická štruktúra meskalínu je podobná adrenalínu, noradrenalínu a dopamínu. Zvyčajne sa syntetizuje z 3,4,5-trimetoxybenzaldehydu.

Účinná dávka pre človeka je 200–400 miligramov (3,75 mg/kg), s účinkom trvajúcim niekedy až 12 hodín. Po požití meskalínu nevzníká fyzická drogová závislosť. V roku 1970 sa v USA stala zakázanou látkou a v roku 1971 na celom svete, bola kategorizovaná ako halucinogén. Ľudia ktorí požili meskalín hovoria o vizuálnych halucináciach a radikálnych zmenách vedomia, často považované ako príjemné a osvietenské, ale občas sprevádzané pocitom úzkosti.