Portál:Fínsko/Osobnosť mesiaca/07

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Olympijské striebro
Olympijské striebro

Teemu Selänne (* 3. júl 1970, Helsinki, Fínsko) je fínsky hokejový útočník. Patrí k najlepším európskym strelcom NHL v histórii a je držiteľom rekordu v počte gólov (76) i bodov (132) nováčika NHL.

Je odchovancom klubu Jokerit Helsinki. Jeho strelecký potenciál a talent si všimli aj skauti NHL a v drafte v roku 1988 patril k jedným z vyhľadávaných hráčov. Nakoniec si ho z 10. miesta vybral Winnipeg Jets. V NHL debutoval v ročníku 1991/92 a okamžite sa presadil, keď dokázal streliť 76 gólov. Vo Winnipegu hral spolu s Alexejom Žamnovom a Keithom Tkachukom. 7. februára 1996 prestúpil do Anaheimu, kde vytvoril údernú útočnú dvojicu s Paulom Kariyom.

V priebehu ročníka 2000/01 prestúpil do San José Sharks, kde hrával aj ďalšie dve sezóny. Pred nasledujúcou uzavrel kontrakt s Coloradom, kde sa stal opäť spoluhráčom Paula Karyiu, obaja však dostávali pomerne málo priestoru vzhľadom na hviezdnu zostavu tímu. Po ročnom lockoute sa vrátil do Anaheimu. V ročníku 2006/07 strelil v základnej časti 48 gólov, pridal 46 asistencií. Dôležitou súčasťou tímu bol aj v play-off, kde bolo úspešné účinkovanie zavŕšené ziskom prvého Stanley Cupu v histórii klubu.