Ľadový hokej

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Zápas fínskej hokejovej SM-liigy medzi Ilves Tampere a Espoo Blues

Ľadový hokej je kolektívny šport. Je tiež súčasťou zimnej olympiády. Hrá ho 6 hráčov na každej strane - brankár, pravý obranca, ľavý obranca, pravý krídelník, ľavý krídelník a center. Vyhráva družstvo, ktoré dá v určenom čase viac gólov. V zápase môže nastúpiť 20 hráčov a dvaja brankári.

Najvyšší úrad, ktorý združuje národné hokejové federácie a organizuje hokejové turnaje je Medzinárodná hokejová federácia (IIHF). Jej súčasťou je 66 hokejových federácií.

Ľadový hokej je populárny najmä v štátoch severnej Ameriky, v Kanade a Spojených štátoch, v severnej Európe a v bývalom východnom bloku. V rámci ľadového hokeja sa ustálil pojem "veľká šestka", ktorý predstavuje šesť najväčších hokejových štátov, ktoré získavajú najčastejšie medaily na svetovom šampionáte v ľadovom hokeji. Do veľkej šestky patria hokejové výbery tímov Kanady, Spojených štátov, Švédska, Fínska, Ruska a Česka.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Počiatky moderného hokeja[upraviť | upraviť zdroj]

1884, Montreal – Havrilákova odohráva organizovaný zápas v ľadovom hokeji
1901, Montreal – Ľadový hokej na Havrilakovej univerzite
Originálny Stanleyho pohár vystavený v hokejovej sieni slávy v Montreale

Za vznik ľadového hokeja sa najčastejšie udáva dátum 3. marec 1875 kedy sa v Montreale na Victoria Skating Ring odohral prvý organizovaný hokejový zápas.[1] V roku 1877 bol založený prvý klub. Tvorili ho študenti McGillovej univerzity a jeho názov bol McGill University Hockey Club.[2] V roku 1881 ich nasledoval klub Montreal Victorias.[3] V roku 1878 v Montreale vypracovali študenti tej istej univerzity aj prvé pravidlá.[4] Hra sa stala natoľko populárna, že v roku 1883 sa odohral prvé "majstrovstvá sveta" v Montreale, v rámci Zimného karnevalu, v ktorom sa hralo o Karnevalový pohár. Pohár získal tím McGillovej univerzity.[5] V roku 1886 tímy, ktoré sa zúčastnili Zimného karnevalu, založili prvú hokejovú ligu, Amateur Hockey Association of Canada (AHAC).

V Európe sa prvý zápas odohral v roku 1885. V prvom zápase medzi univerzitami nastúpili odvekí rivali, hokejový tím univerzity Oxford a Cambridge. Zápas vyhrali hráči tímu Oxford Dark Blues 6-0.[6]

V roku 1892 vtedajší generálny guvernér Kanady Lord Frederick Arthur Stanley z Prestonu, ktorého synovia a dcéra boli hokejovými fanúšikmi, venoval dnes už legendárny Stanleyho pohár.[7] Už o rok, teda v roku 1893, ho získal prvý tím. Bol ním Montreal Hockey Club, majster AHAC. Tradícia odovzdávania Stanleyho pohára pokračuje až dodnes, kedy sa udeľuje víťazovi play-off NHL.[8]

Ľadový hokej ešte pred koncom 19. storočia sa začal rozmáhať aj v Spojených štátoch. Prvý organizovaný zápas v ľadovom hokeji na území Spojených štátoch sa odohral v roku 1893 medzi Yaleovou univerzitou a Univerzitou Johna Hopkinsa.[9] V roku 1896 bola v New Yorku založená prvá americká amatérska liga a prvý profesionálny tím z USA v roku 1903 v meste Houston, štáte Michigan (hoci hrali zaň len kanadskí hráči).

Ľadový hokej v Európe získal väčšiu popularitu až vtedy, keď piati synovia Lorda Fredericka Arthura Stanleyho v roku 1895 priniesli ľadový hokej do Veľkej Británie. V roku 1903 bola založená päťčlenná hokejová európska liga. 15. mája 1908 bola v Paríži založená medzinárodná federácia Ligue Internationale de Hockey sur Glace (LIHG), ktorá mala za úlohu riadiť medzinárodné súťaže vrátane prvých majstrovstiev Európy v roku 1910. Prvými piatimi členmi LIHG sa stali hokejové federácie Francúzska, Belgicka, Švajčiarska, Veľkej Británie a Čiech. V polovici 20. storočia sa nakoniec Ligue Internationale de Hockey sur Glace pretransformovala na súčasnú podobu do Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF). [10]

Éra profesionálneho hokeja[upraviť | upraviť zdroj]

1922, Ľadový hokej v Európe – Oxfordská univerzita vs. Švajčiarsko. V popredí vpravo korčuľuje Lester Pearson budúci kanadský ministerský predseda.

Amatérske hokejové ligy sa potom postupne začali meniť na profesionálne alebo vznikali úplne nové, teraz už profesionálne ligy. V roku 1905 tak vznikla americká International Professional Hockey League, v rámci ktorej bol založený i prvý profesionálny hokejový tím z Kanady Canadian Soo.

Postupne začali v Kanade vznikať i nové profesionálne hokejové ligy. Ako prvou sa ňou stala v roku 1905 Manitoba Professional Hockey League, v ktorej hrali bývalé amatérske tímy, ktoré boli súčasťou Manitobskej hokejovej asociácie. V roku 1906 sa pretransformovala Eastern Canada Amateur Hockey Association (ECAHA) na úplne profesionálnu a ako prvá liga v Kanade umožnila štart v nej profesionálnym hráčom. Amatérske tímy, ktoré boli súčasťou ECAHA boli preradené do súťaže o novú trofej, Allanov pohár. Zároveň z názvu vypadlo slovo Amateur, a tak liga sa volala Eastern Canada Hockey Association (ECHA).

V oblasti, kde sa ECHA hrala postupne vznikali nové tímy, ktoré najímali mnoho profesionálnych hráčov. Do ECHA však neboli tímy pozvané napriek súhlasu tímov, čo v roku 1909 vyústilo v rozdelene tímov ECHA do dvoch rôznych organizácii – Canadian Hockey Association (CHA) a National Hockey Association (NHA). CHA však nemala dlhý život a zanikla len po pár týždňoch hry v januári 1910.

V roku 1911 sa objavila ďalšia konkurencia. Bývalý hráči NHA Lester a Frank Patrickovci založili ako konkurenciu, Pacific Coast Hockey Association (PCHA) hrajúcu tímami na území Britskej Kolumbie. Patrickovcom sa dokonca podarilo prilákať aj niekoľko hráčov NHA, ale tá začínala postupne expandovať aj na západ. V roku 1912 bola NHA rozšírená o dva miestne kluby v Toronte. Aj keď boli obe ligy konkurenčné, od roku 1915 sa víťazi PCHA a NHA každoročne stretli v zápasovej sérii, kde hrali o titul najlepšieho hokejového tímu a Stanleyho pohár.

Dĺžka zápasu[upraviť | upraviť zdroj]

Hrá sa 3 x 20 min. čistého času s 15 min. prestávkami. V prípade rovnakého skóre sa na väčších podujatiach pridáva predĺženie, ktoré môže končiť po stanovenom počte minút, alebo po strelení gólu do brány súpera. Na majstrovských turnajoch a v európskych ligách sa v prípade rovnakého skóre rozhoduje tiež pomocou individuálnych útokov (samostatných nájazdov).

Hracia plocha[upraviť | upraviť zdroj]

  • dĺžka – 54 až 60 m
  • šírka – 26 až 30 m
  • obsahuje: dve bránkové čiary, dve modré čiary a jednu stredovú červenú čiaru.
  • je ľadová a má obdĺžnikový tvar
  • okolo je mantinel vysoký okolo 120 cm jeho dĺžka je 56 až 61 metrov a šírka 26 až 30 metrov.
  • Rohy sú zaoblené polomerom 7 - 8,5 metra.
  • Každá z dvoch bránok má dĺžku 183 cm a výšku 122 centimetrov

Väčšina hracích plôch v Severnej Amerike National Hockey League (NHL) sa pridržiava rozmerov 200 stôp×85 stôp (=60,96 x 25,908 m). Rohy klziska sú zahnuté v oblúku s rádiusom 28 stôp (=8,534 m). Útočné pásma sú dlhšie - modré čiary sú od bránkových vzdialené 64 stôp (=19,507 m) a vzájomne sú od seba vzdialené 50 stôp (=15,24 m).[11]

Puk[upraviť | upraviť zdroj]

Oficiálny puk MS 2004

Puk je drobný predmet tvaru veľmi plochého valca čiernej farby. Jeho rozmery sú presne dané v pravidlách hry:

  • Priemer: 76,2 mm
  • Hrúbka: 25,4 mm
  • Hmotnosť: 156 - 170 g

Tresty[upraviť | upraviť zdroj]

Tresty sa v ľadovom hokeji ukladajú za porušenie pravidiel a to za priestupky, ktoré posudzujú podľa svojho uváženia ukladajú delegovaný rozhodcovia stretnutia. Väčšinu trestov ukladá hlavný rozhodca. Čiarový rozhodca môže potrestať iba technické previnenia, ako je príliš veľa hráčov na ľade. V NHL môže čiarový rozhodca potrestať úmyselné zákroky, ktoré hlavný rozhodca nezaznamenal.

Počas trestu sedí potrestaný hráč na trestnej lavici. Vo väčšine prípadov nemôže potrestaný tím nahradiť vylúčeného hráča a je preto počas trvania trestu (svojho hráča) v oslabení. Zvyčajne má hokejový tím päť hráčov v poli; v prípade že je jeden hráč vylúčený, hrajú v pomere štyria proti piatim. Tím nemôže v dôsledku trestov hrať s menším počtom hráčov v poli ako traja.

Presilová hra pre útočiace družstvo a a oslabenie pre brániace sa družstvo. Počas presilovej hry môže brániace družstvo vyhadzovať puk cez celé ihrisko (zo svojej obrannej polovice) na zakázané uvoľnenie bez toho, aby bola hra prerušená. V prípade že družstvo, ktoré hrá presilovú hru dosiahne gól a oslabené družstvo bolo oslabené menším trestom, tak trest sa okamžite končí. Väčší trest a osobný trest sa gólom nezruší a pokračuje ďalej.

Druhy trestov[upraviť | upraviť zdroj]

Podľa pravidiel SZĽH (prevzatých z IIHF). Niektoré z uvedených informácii nemusia platiť v NHL alebo iných súťažiach.

Menší trest / menší trest pre hráčsku lavicu[upraviť | upraviť zdroj]

Trvá dve minúty čistého hracieho času a na trestnej lavici ho musí odpykať potrestaný korčuliar (okrem brankára). Za tohto korčuliara nie je na ľadovej ploche povolený nijaký náhradník. Ak tím súpera počas tejto presilovej hry dosiahne gól, prvý uložený trest sa skončí a korčuliar môže opustiť trestnú lavicu.

Zoznam menších trestov[upraviť | upraviť zdroj]
  • podrazenie
  • hákovanie
  • držanie
  • seknutie
  • narazenie na mantinel
  • hrubosť
  • nedovolené bránenie
  • faul lakťom
  • faul kolenom
  • napadnutie

Väčší trest[upraviť | upraviť zdroj]

Väčší trest trvá päť minút čistého hracieho času a automaticky sa k nemu pridáva osobný trest do konca stretnutia. Počas piatich minút za tohto hráča nie je povolený na ľadovej ploche nijaký náhradník. Potrestaný hráč musí odísť do šatne a celý trest na trestnej lavici odpyká spoluhráč určený trénerom prostredníctvom kapitána, bez ohľadu na to, koľko gólov dosiahne tím súpera. Po piatich minútach sa náhradný korčuliar z trestnej lavice vráti na ľadovú plochu.

Zoznam väčších trestov[upraviť | upraviť zdroj]
  • bitka (NHL)
  • faul lakťom / kolenom (v určitých prípadoch)
  • napadnutie hlavy a krku
  • narazenie na mantinel
  • bodnutie
  • krosček (v určitých prípadoch)

Osobný trest[upraviť | upraviť zdroj]

Osobný trest trvá desať minút hracieho času, ale za potrestaného hráča môže na ľadovej ploche okamžite hrať náhradník. Korčuliar musí odpykať celý svoj trest, ale pokiaľ je zranený, jeho trest odpyká na trestnej lavici spoluhráč, ktorého určí tréner prostredníctvom kapitána. Korčuliar smie opustiť trestnú lavicu až po prvom prerušení hry po uplynutí desiatich minút hracieho času. Ak je hráčovi uložený kedykoľvek počas stretnutia druhý osobný trest, automaticky sa tento trest mení na osobný trest do konca stretnutia. Musí odísť do šatne, ale okamžite môže prísť na ľadovú plochu náhradník, pričom na trestnú lavicu nemusí odísť nijaký spoluhráč.

Osobný trest do konca stretnutia[upraviť | upraviť zdroj]

Pri uložení osobného trestu do konca stretnutia musí potrestaný hráč alebo funkcionár tímu odísť do svojej šatne, ale na ľadovej ploche je okamžite povolený náhradník.

Trest v hre[upraviť | upraviť zdroj]

Pri treste v hre hráč alebo funkcionár tímu je vylúčený zo stretnutia a musí odísť do šatne. Na trestnú lavicu odíde náhradník, ktorého určí tréner prostredníctvom kapitána, a tento náhradník sa do hry vráti po piatich minútach. Trest v hre znamená aj automatické zastavenie činnosti na (minimálne) jedno stretnutie.[12]

Trestné strieľanie[upraviť | upraviť zdroj]

Ľubovoľný hráč z tímu, ktorý sa neprevinil, ktorého vyberie tréner, vykoná trestné strieľanie. Ostatný hráči musia odísť na hráčsku lavicu s výnimkou potrestaných hráčov, ktorý sú na trestnej lavici a brankára potrestaného družstva. Na pokyn rozhodcu, hráč, ktorý vykonáva trestné strieľanie začne hrať s pukom zo stredu ihriska smerom k súperovmu brankárovi. Trestné strieľanie sa končí pokynom rozhodcu.

Významné hokejové ligy[upraviť | upraviť zdroj]

NHL[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: NHL

NHL (National hockey league - Národná hokejová liga) je najprestížnejšou klubovou súťažou v ľadovom hokeji. Zúčastňujú sa jej kluby z Kanady a USA. Víťazovi tejto súťaže je odovzdaná trofej pre víťaza: Stanleyho pohár (Stanley cup).

NHL sa rozdeľuje na dve konferencie - Západná konferencia a Východná konferencia. Obe konferencie sa delia na 2 divízie pričom v Západnej konferencii po 7 tímoch a vo Východnej po 8.

KHL[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: KHL

KHL (Kontinentálna hokejová liga (Континентальная хоккейная лига)Rozdelená je na Východnú a Západnú konferenciu. Obe konferencie sa delia na dve divízie, v ktorých hrá 7 mužstiev. Zúčastňuje sa v nej 28 klubov z Ruska, Bieloruska, Kazachstanu, Lotyšska a Číny. Víťazovi sa udeľuje Gagarinov pohár.

Hokejová liga majstrov[upraviť | upraviť zdroj]

Bližšie informácie v hlavnom článku: Hokejová liga majstrov

Hokejová liga majstrov je projekt nadnárodnej ligy európskych hokejových tímov. Jej prvý ročník sa začal v roku 2008.

Zoznam štátov podľa počtu hráčov a rozhodcov[upraviť | upraviť zdroj]

Štát[13] Počet registrovaných hokejistov Počet rozhodcov
Muži Ženy U20 Celkovo
Andorra
17
11
24
52
0
Argentína
600
252
120
972
26
Arménsko
66
0
257
323
6
Austrália
2381
468
1069
3918
379
Azerbajdžan
b. ú.
b. ú.
b. ú.
b. ú.
b. ú.
Belgicko
834
136
1210
2180
42
Bielorusko
1589
4
3375
4968
139
Bosna a Hercegovina
39
36
112
187
6
Brazília
23
0
4
27
10
Bulharsko
120
65
575
760
34
Česko
79838
2714
26551
109103
4901
Čile
128
123
242
493
0
Čína
222
294
585
1101
95
Čínsky Tchaj-pej
85
179
696
960
91
Dánsko
1743
428
2545
4716
120
Estónsko
798
21
574
1393
68
Filipíny
41
33
57
131
11
Fínsko
29593
5950
38607
74150
1876
Francúzsko
8615
2206
10630
21451
113
Grécko
85
40
171
296
3
Gruzínsko
64
42
386
492
4
Chorvátsko
128
54
380
562
16
Holandsko
3685
706
1209
5600
46
Hongkong
530
249
1006
1785
34
India
363
305
608
1276
12
Indonézia
45
4
45
94
10
Írsko
74
69
165
308
7
Island
64
107
395
566
17
Izrael
345
43
513
901
29
Jamajka
b. ú.
b. ú.
b. ú.
b. ú.
b. ú.
Japonsko
9505
2586
6897
18988
866
Južná Afrika
243
149
359
751
38
Kanada
97000
87500
455000
639500
32233
Katar
10
5
91
106
4
Kazachstan
655
195
4191
5041
59
Kirgizsko
266
0
299
565
11
KĽDR
170
920
1230
2320
38
Kórejská republika
233
259
2099
2591
81
Kuvajt
109
244
370
723
2
Lichtenštajnsko
65
0
21
86
0
Litva
552
41
992
1585
35
Lotyšsko
4710
101
1888
6699
185
Luxembursko
140
13
246
399
42
Macao
25
19
57
101
8
Severné Macedónsko
45
15
59
119
4
Maďarsko
601
538
3637
4776
131
Malajzia
122
75
170
367
19
Maroko
110
14
27
151
2
Mexiko
670
180
1114
1964
19
Moldavsko
b. ú.
b. ú.
b. ú.
b. ú.
b. ú.
Mongolsko
280
4
446
730
8
Namíbia
86
105
225
416
35
Nemecko
7240
2416
15774
25430
284
Nepál
b. ú.
b. ú.
b. ú.
b. ú.
b. ú.
Nórsko
1818
632
4179
6629
270
Nový Zéland
415
155
685
1255
40
Omán
38
0
35
73
2
Poľsko
978
360
2248
3586
89
Portugalsko
48
18
50
116
7
Rakúsko
3938
671
4884
9493
265
Rumunsko
158
105
943
1 206
64
Rusko
12485
1964
87730
102179
1282
Singapur
333
51
149
533
24
Slovensko
3180
743
8457
12380
412
Slovinsko
141
71
805
1017
38
Spojené arabské emiráty
386
82
334
802
33
Spojené kráľovstvo
6636
1133
4693
12462
301
Spojené štáty
160415
73076
309748
543239
23735
Španielsko
187
185
532
904
30
Švajčiarsko
11129
1230
14539
26898
1262
Švédsko
13954
5014
41440
60408
4732
Taliansko
1374
441
4081
5896
132
Thajsko
116
36
207
359
5
Turecko
180
336
576
1092
187
Turkménsko
82
0
246
328
12
Ukrajina
2182
51
4045
6278
55

Referencie[upraviť | upraviť zdroj]

  1. NY Rangers a Magnitogorsk o Victoria Cup [online]. AAAsport.sk, [cit. 2008-12-24]. Dostupné online. Archivované 2012-01-27 z originálu.
  2. (po anglicky) ZUKERMAN, Earl. McGill’s contribution to the origins of ice hockey [online]. 17. marec 2005, [cit. 2009-02-03]. Dostupné online. Archivované 2006-10-04 z originálu.
  3. FARRELL, Arthur. Hockey: Canada's Royal Winter Game. [s.l.] : [s.n.], vydané v r. 1899. S. str. 27.
  4. História a pravidlá ľadového hokeja [online]. referaty.atlas.sk. Dostupné online.
  5. Trofej je uložená a dostupná k videniu v McCordovom múzeu v Montreale. Obrázok pohára možno vidieť tu.
  6. Denník Cambridge Evening News, "Sporting Heritage is Found" (Športové dedičstvo je nájdené), vydané 26. júla 2003.
  7. Stanley Cup [online]. SlovakNHL.sk, [cit. 2009-02-03]. Dostupné online. Archivované 2009-02-04 z originálu.
  8. PODNIEKS, Andrew, Hokejová sieň slávy Lord Stanley's Cup. [s.l.] : vydavateľstvo Triumph Books, 2004. ISBN 1-55168-261-3.
  9. Kanadská hokejová encyklopédia Archivované 2011-08-30 na Wayback Machine, Historický ústav Kanady, 2006
  10. (po anglicky) International hockey timeline [online]. IIHF.com. Dostupné online.
  11. Rule 1 - The Rink [online]. NHL, [cit. 2010-10-09]. Dostupné online.
  12. KOLESÁR, Milan. Prof. [online]. Hockey Slovakia, 1.8.2018, [cit. 2020-05-01]. Dostupné online.
  13. Survey of Players (2016), Zurich: IIHF, 2016, http://www.iihf.com/iihf-home/the-iihf/survey-of-players/, dost. 2016-12-18 

Pozri aj[upraviť | upraviť zdroj]

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]