Florbal

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Florbal
Charakteristika
Počet členov tímu 6 (5 hráčov a brankár)
Miesto konania podlaha v interiéri
Potrebné vybavenie hokejka, loptička, oblečenie
Pozri aj Športový portál

Florbal alebo floorbal (angl. floorball) je kolektívny halový šport podobný pozemnému hokeju. Rozmery ihriska sú 40 × 20 m, na hracej ploche môže byť z každého tímu počas zápasu päť hráčov v poli a jeden brankár. Cieľom hry je dopraviť loptičku do súperovej bránky.

Florbal je populárny najmä v Švédsku, Fínsku, Lotyšsku, Švajčiarsku, Dánsku, Estónsku, Nórsku, Slovensku a Česku.

Dejiny[upraviť | upraviť zdroj]

Florbal sa pôvodne vyvinul v USA, kde sa začal hrať v polovici 50. rokov. Neskôr ho preniesli švédski študenti do vlastnej krajiny pod názvom innebandy. Ďalšou krajinou, kde sa florbal rozšíril bolo Fínsko a následne Švajčiarsko. Švajčiarsky florbal sa však od švédskeho líšil tým, že brankár mohol používať hokejku. Oficiálne pravidlá boli kodifikované v septembri 1983.

Medzinárodný rozvoj[upraviť | upraviť zdroj]

Švédsko, Fínsko a Švajčiarsko založilo Medzinárodnú florbalovú federáciu (International Floorball Federation – IFF) 12. apríla 1986. V ďalšom desaťročí zaznamenal obrovský rozvoj v mnohých krajinách na celom svete. Keď sa vo Švédsku v roku 1996 konali prvé Majstrovstvá sveta vo florbale, v IFF bolo prihlásených už 18 krajín.

Ďalším krokom bolo, že IFF dosiahla získanie dočasného členstva v General Association of International Sports Federations (GAISF) v roku 2000 a neskôr členstvo v 2004. IFF v roku 2016 pozostávala z 66 členov asociácií s viac ako 4400 klubmi a 320 000 registrovanými hráčmi. Slovensko je členom od roku 1998.

IFF organizuje majstrovstvá sveta, ktoré sa hrajú každý párny rok v kategóriách Muži a U19 (under 19) ženy a každý nepárny rok Ženy a U19 Muži. Navyše sa ešte každý rok hrá Európsky pohár. Výzvou budúcnosti je pre IFF uznanie Medzinárodným olympijským výborom (International Olympic Committee - IOC) a dostať Olympijský štatút pre florbal.

Pravidlá hry[upraviť | upraviť zdroj]

Florbal sa hrá v troch tretinách po 20 (poprípade 15) minút hracieho času. Hrací čas sa prerušuje v prípade ak:

  • sa lopta dostane mimo hracej plochy
  • nejaký hráč poruší pravidlá hry
  • počas trestného strieľania
  • v mimoriadnych situáciách

Zápas rozhodujú dvaja rozhodcovia v poli, ktorí majú rovnaké právomoci.

Rozmery florbalového ihriska

Podlaha môže byť z rôznych materiálov, ako sú drevo, plast, rohožový povrch... Odporúčaná veľkosť hracej plochy je 20 metrov na šírku a 40 metrov na dĺžku, obkolesená mantinelmi, podobne ako ľadová plocha. Mantinely sú vyrobené z umelej hmoty, 50 centimetrov vysoké so zaoblenými rohmi. Florbal je možné hrať aj s menšími úpravami týchto pravidiel.

Hru hrajú 5 hráči v poli a brankár na každej strane. Počet hráčov v poli sa líši počas hry vylúčeniami. Družstvo môže pozostávať z 20 hráčov s 2 brankármi. Pohyb vo florbale je vykonávaný behom porovnateľným s basketbalom. Vo florbale je povolený fyzický kontakt len telom - bez rúk a hokejky.

Výstroj[upraviť | upraviť zdroj]

Hráčsky výstroj pozostáva z krátkych nohavíc, trička (dresu) s číslom na chrbte a hrudi a halovej obuvi. Brankár musí mať dlhé nohavice, masku a môže mať rukavice.

Palice sú zvyčajne vyrobené zo sklených, polykarbónových alebo karbónových vlákien. Zvyčajne majú hmotnosť okolo 150 - 300 gramov a majú dĺžku od 50 (detské) do 104 cm. Čepele sú vyrábané z rozličných plastických zložiek (PE, HDPE) alebo nylonových zložiek (PA). Niektorí výrobcovia používajú sklené a karbónové vlákna. Väčšina výrobcov rozdeľuje tvrdostí čepelí na mäkké, stredne tvrdé a tvrdé. Mäkké čepele sú vhodné pre technických hráčov, stredne tvrdé umožňujú razantnú a presnú streľbu no stále zachovávajú výbornú kontrolu nad loptičkou a tvrdé sú ideálne pre častú streľbu príklepom. Čepeľ môže byť tvarovaná podľa potrieb každého hráča v súlade s niekoľkými pravidlami. Pri ohýbaní sa musí dodržať maximálne zahnutie 30 milimetrov.

Pre to, aby bola florbalová hokejka v súlade s pravidlámi IFF, musi byť zložená z čepele a shaftu rovnakého výrobcu.

výstroj

Formy florbalu[upraviť | upraviť zdroj]

Freebandy[upraviť | upraviť zdroj]

Freebandy je šport vyvinutý v roku 2000 florbalovými fanatikmi, ktorí sa špecializujú na techniku zvanú 'zorro', ktorá zahŕňa zdvihnutie loptičky na hokejke do vzduchu s využitím odporu vzduchu a rýchlych pohybov ju udržať na čepeli. Pravidlá freebandy sú takmer rovnaké ako florbalové, s výnimkou dovolenej hry vysokou hokejkou.

Florbal vozičkárov[upraviť | upraviť zdroj]

Pôvodne vyvinutý pre hráčov s postihnutím, vozičkársky florbal má rovnaké pravidlá ako „obyčajný florbal“. Hráči používajú tie isté hokejky a loptičku. Taktiež je umožnené hrať brankárom, ktorí tiež majú hokejky.

Prvý oficiálny zápas vozičkárov pod dozorom IFF bol odohraný medzi mužskými tímami Česka a Švédska počas majstrovstiev sveta mužov 2008 v Prahe.

Iné projekty[upraviť | upraviť zdroj]

  • Spolupracuj na Commons Commons ponúka multimediálne súbory na tému Florbal

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]