Portál:Film/Film týždňa/14

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Petr Kostka, predstaviteľ oráča Petra

Bláznova kronika je český film režiséra Karla Zemana z roku 1964 s Petrom Kostkom, Miloslavom Holubom a Emíliou Vášáryovou v hlavnej úlohe.

Ide o historickú komédiu v žánri fantasy so zjavným protivojnovým kontextom, ktorá pojednáva o osudoch mladého oráča Petra (Petr Kostka), ktorý je v roku 1625 násilne odvedený do armády, aby bojoval na bojiskách Tridsaťročnej vojny. Na začiatku filmu sa Peter náhodne stretáva s vojenským verbovačom (a so svojim neskorším vojenským kumpánom a kamarátom) žoldnierom Matejom (Miloslav Holub), neskôr aj s dievčinou Lenkou (Emília Vášáryová). Tieto tri hlavné postavy potom spolu prechádzajú celým dejom filmu. Snímka, naostatok tak ako väčšina hraných filmov režiséra Karla Zemana, je plný neotrepaného humoru, mnohých filmových trikov i nevšedných a výrazných výtvarných počinov.

Film bol v roku 2010 vydaný na 2 DVD, kde okrem vlastného filmu boli zverejnené rozhovory nielen s jednotlivými hercami (Petr Kostka, Valentina Thielová, Miriam Kantorková, Emília Vášáryová), ale aj s dcérou režiséra Karla Zemana, výtvarníčkou, režisérkou a spisovateľkou Ludmilou Zemanovou.