Portál:Film/Film týždňa/20

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Audrey Tautou, predstaviteľka Amélie

Amélia z Montmartru (Le Fabuleux Destin d'Amélie Poulain) je francúzska romantická komédia režírovaná Jean-Pierre Jeunetom z roku 2001, v ktorej stvárnila hlavnú rolu Audrey Tautou.

Amélia z Montmartru je príbeh Amélie Poulainovej, dievčaťa, ktoré vyrástlo izolované od ostatných detí svojim tichým otcom, ktorý jej v detstve omylom diagnostikoval srdcovú vadu. Chybná diagnóza bola spôsobená tým, že jej jediný kontakt s otcom spočíval v každomesačnom vyšetrení, ktoré Améliu tak rozrušilo, že jej veľmi silne búšilo srdce. Jej matka (rovnako neurotická ako otec) zomrela, keď bola Amélia malá, následkom samovraždy istej Quebečanky, ktorá sa rozhodla ukončiť svoj život skokom z katedrály Notre Dame. Pádom tak zabila Améliinu matku. Jej otec sa ešte viac uzatvoril a malá Amélia bola nútená žiť vo svojom vlastnom svete, bez ostatných detí. Amélia si tak vytvorila veľmi nezvyčajné predstavy.

Film svoju úspešnú púť po svetových festivaloch začal v Karlových Varoch, kde zvíťazil a dostal Krištáľový glóbus. Potom získal cenu za najlepší film na Európskom udeľovaní filmových cien. Získal 4 ceny César (vrátane ceny za najlepší film a najlepšiu réžiu), dve ceny BAFTA (vrátane najlepšieho scenára) a bol nominovaný na 5 Oscarov. Po snímke Nedotknuteľní je druhým najlepšie posudzovaným francúzskym filmom v databáze IMDb.