Portál:Film/Film týždňa/29

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
režisér Christopher Nolan

Počiatok (v anglickom origináli Inception) je americký sci-fi akčný film napísaný, produkovaný a režírovaný Christopherom Nolanom a v hlavné postavy stvárnili Leonardo DiCaprio, Ken Watanabe, Joseph Gordon-Levitt, Marion Cotillardová, Ellen Pageová a Cillian Murphy. Film sa upriamuje na Doma Cobba, "extraktora", človeka, ktorý vniká do snov ostatných ľudí, aby dosiahol informáciu, ktorá je inak nedostupná. Jeho schopnosti ho stáli jeho rodinu a národnosť, ale je mu sľúbené vykúpenie a nadobudnutie jeho starého života, keď sa Cobb a jeho tím špecialistov nechá zlákať na špeciálnu úlohu: zasadiť myšlienku do podvedomia určitej osoby. Tento proces zasadenia myšlienky, známy ako „počiatok“, je Cobbovi menej známy a oveľa náročnejší ako jeho obvyklá „extrakcia“.

Vytváranie Počiatku začalo približne pred desiatimi rokmi, kedy Nolan napísal 80-stranové filmové spracovanie o zlodejoch snov. Potom, čo predniesol myšlienku spoločnosti Warner Bros. v roku 2001, cítil, že potrebuje mať viac skúseností s vytváraním filmov vo veľkom rozsahu. Z toho dôvodu sa Nolan rozhodol pracovať na filmoch Batman začína a Temný rytier. Strávil polroka dolaďovaním scenáru predtým, než ho Warner Bros. kúpilo vo februári 2009. Natáčanie začalo v Tokiu 19. júna 2009 a skončilo na konci novembra toho istého roka.

Rozpočet Počiatku bol oficiálne 160 miliónov $; táto suma bola rozdelená medzi Warner Bros. a Legendary Pictures. Nolanova reputácia a úspech s Temným rytierom pomohli zabezpečiť film so 100 miliónmi $ na reklamné účely. Počiatok mal premiéru v Londýne 13. júla 2010 a bol distribuovaný do konvenčných a IMAX kín 16. júla 2010, do slovenských kín sa dostal 22. júla 2010. Film dostal pozitívne ohlasy od filmových kritikov a za prvý deň zarobil viac ako 21 miliónov $, za prvý víkend 62,7 milióna $.