Portál:Film/Odporúčaný článok/07 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Denzel Hayes Washington, Jr (* 28. december 1954) je americký herec a režisér. Dvakrát získal Oscara (v 1998 a 2001). Získal kritické uznanie za stvárnenie osobností akými boli Steve Biko, Malcolm X, Rubin "Hurricane" Carter, Melvin B. Tolson, Frank Lucas, alebo Herman Boone.

Washington sa narodil v New York City. Jeho matka Lennis bola vlastnila holičstvo, narodila sa v štáte Georgia a vyrastala v Harleme. Jeho otec, Reverend Denzel Washington Sr. bol kňaz pracoval vo vodárenskej továrni "S. Klein". Keď mal Denzel štrnásť rokov ich manželstvo sa dostalo do krízy, on s jeho staršou sestrou boli poslaný do internátnej školy, aby neboli svedkami ich prípadného rozvodu. Navštevoval strednú školu Pennington Grimes Elementary School v Mount Vernon, kde hrával aj viaceré športy.

V detstve mal záujem navštevovať Texas Tech University: "Vyrastal som v Boys & Girls Clubs of America v Mount Vernon a boli sme Red Raiders. Takže keď som chodil na strednú chcel som po tom ísť na Texas Tech do Lubbocku, pretože mali rovnaké meno a uniformy ako sme mali my." Nakoniec šiel na vysokú školu University of Oklahoma, ale nedarilo sa mu a štúdium ukončil. Získal titul bakalára z herectva a žurnalizmu na Fordham University v roku 1977. Vo Fordhame hrával basketbal za univerzitný tím, jeho trénerom bol P. J. Carlesimo. Pokračoval tiež jeho záujem o herectvo a po promócii išiel do San Francisca študovať na herecké konzervatórium na rok.