Portál:Film/Odporúčaný článok/22 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Hajao Mijazaki (宮崎駿, Miyazaki Hayao) (* 5. januára 1941, Tokio) je jeden z najslávnejších a najuznávanejších tvorcov japonských animovaných filmovanime. Spolu s Isaom Takahatom založil a v súčasnosti aj vedie animátorske študio Ghibli, ktoré produkovalo jeho najznámejšie filmy.

Biografia[upraviť zdroj]

Mijazaki je v poradí druhý zo štyroch bratov. Narodil sa v tokijskej štvrti počas druhej svetovej vojny. V roku 1963 vyštudoval na univerzite Gakušuin politológiu a ekonomiku. V apríli roku 1963 dostal prácu v animačnom štúdiu Toei Animation.

Tvorba[upraviť zdroj]

Mijazaki je tvorcom množstva populárnych celovečerných anime aj niekoľko japonských komiksov (mangy). Jeho filmy zožali veľké úspechy čo sa týka hodnotenia kritiky aj finančného zisku, najprv hlavne v Japonsku a juhovýchodnej Ázii. Až v roku 1999 uviedla spoločnosť Miramax na západ film Princezná Mononoke. Film sa v Japonsku krátko po uvedení stal najziskovejším filmom v histórií; prekonal ho dočasne film Titanik, ktorého ale opäť prekonal v roku 2001 ďalší Mijazakiho film, Cesta do fantázie, ktorý získal Oscara za najlepší celovečerný animovaný film.

Mijazakiho tvorba sa vyznačuje opakujúcími sa témami, ako vzájomný vzťah človeka, prírody a techniky, obtiažnosť jednania podľa pacifistickej etiky, alebo púť mladých ľudí za nezávislosťou a vlastnou identitou. Hrdinovia jeho filmov bývajú často silné, nezávislé dievčatá alebo mladé ženy; zo záporných postáv sa však často stávajú neurčité postavy s vlastnými kvalitami - postavy sa málokedy delia černo-bielo na dobré a zlé, pokiaľ sa vôbec v Mijazakiho filmoch záporne postavy vyskytujú.