Portál:História/Odporúčaný článok/47 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Jednotky 1. aeromobilnej divízie počas bitky v údolí Ia Drang

Vietnamská vojna bola vojna, ktorá medzi rokmi 1964 a 1975 prebehla ako pozemná vojna v Južnom Vietname a hraničných oblastiach Kambodže a Laosu, a ako bombardovacia vojna (Rolling Thunder) nad Severným Vietnamom.

Vo Vietname je tento konflikt známy ako Americká vojna. Intervencia USA vo Vietname znamenala vlastne len poslednú eskaláciu tridsaťročného ozbrojeného konfliktu, ktorý sa začal v rokoch 19451946 odporom vietnamských povstalcov (ktorí cez druhú svetovú vojnu bojovali proti Japoncom) a neskôr proti zotrvaniu resp. návratu francúzskej koloniálnej nadvlády (pozri aj Vojna v Indočíne). Preto sa často udávajú aj iné dátumy začiatku Vietnamskej vojny, najčastejšie rok 1957 či 1954.

Boje rôznej intenzity sa začali, po tom čo Severný Vietnam začal koncom 50. rokov podporovať komunistické partizánske hnutie (Vietkong) v južnej časti krajiny. Časom prestal byť Južný Vietnam, bez pomoci, ktorú mu poskytovali USA schopný ďalšej obrany pred agresiou. Od roku 1966 USA výrazne zvyšovali svoju účasť na bojových operáciách. Ozbrojené akcie však neboli vedené vhodným spôsobom a ani po dvoch rokoch nemali Američania v krajine rozhodujúcu prevahu. Vnútorné rozpory a tlak spoločnosti nakoniec prinútil Američanov k stiahnutiu sa z vojny do roku 1972. Mierové rokovania však nezodpovedali realite a Severný Vietnam po odchode Američanov nijak nezmenšil svoj vojenský tlak na Juh. Najprv začal intenzívnu ofenzívu na jar 1972, no bol vďaka americkej leteckej podpore odrazený. Južný Vietnam, z ktorého postupne odišli všetky spojenecké sily však zostal zoslabený a na jar 1975 podľahol novej komunistickej ofenzíve. USA, napriek garanciám ochrany suverenity Južného Vietnamu, už do bojov nezasiahli, najmä kvôli vnútorným politickým problémom.