Portál:História/Odporúčaný článok/49 2007

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
George Washington s posádkou prechádza cez rieku Delaware

Americká vojna za nezávislosť (17751783), označovaná aj ako Americká revolúcia alebo Boj amerických osád za nezávislosť bola vojna medzi Veľká Britániou a 13 kolóniami v severnej Amerike. Vojna skončila zvrhnutím britskej vlády a založením Spojených štátov amerických.

Veľká Británia mala v Novom Anglicku silnú armádu. Medzi kolóniami a vládou v Londýne však panovalo napätie pre vysoké dane, ktoré museli kolónie platiť na udržiavanie tejto armády. Správa kolónií bola zverená zhromaždeniam, ktoré fungovali v miestom rámci. To však neznamenalo, že kolónie mali zástupcov v londýnskom parlamente, ktorý rozhodoval o nových daniach. Kolónie teda mali platiť dane, ktoré si sami neodsúhlasili.

V roku 1773 došlo k prvému väčšiemu konfliktu. Keďže Anglicko uvalilo aj clo na čaj, skupina odporcov londýnskej vlády sa prezliekla za indiánov a v prístave vyhádzala do mora náklad čaju pochádzajúceho z Indie. Tento čin sa do dejín zapísal ako Bostonské pitie čaju a pokladá sa za "rozbušku" Americkej revolúcie. Na tento čin musel anglický kráľ reagovať a v Massachusetts vyhlásil stanné právo. Ostatných 12 osád preto bojkotovalo anglický tovar, čo anglický kráľ spolu s anglickou vládou považovali za vzburu, ktorú je potrebné potlačiť.