Portál:Hudba/Odporúčaný článok/14 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Nightwish je fínska hudobná skupina založená v roku 1996 v meste Kitee. Nightwish skladá piesne, ktoré sú často zaraďované medzi symfonický metal (obzvlášť jeho poddruh nazývaný opera metal) alebo power metal. Nightwish je považovaný za jedného z hlavných tvorcov symfonického metalu, ktorý zahŕňa podobné skupiny ako napríklad Epica, After Forever alebo Visions of Atlantis.

Hoci sa skupina v domovskom Fínsku dostala do popredia už po vydaní ich prvého singlu, celosvetový úspech dosiahli až po vydaní albumov Century Child (2002) a Once (2004).

História skupiny[upraviť zdroj]

Angels Fall First (1996-1997)[upraviť zdroj]

Na myšlienku založiť skupinu Nightwish prišiel Tuomas Holopainen po noci strávenej pri táborovom ohni s priateľmi. Skupina bola sformovaná krátko nato v júli 1996. Tuomas prizval na tento projekt aj speváčku Tarju Turunen vďaka jej nadpriemerným speváckym schopnostiam, veľmi dobre známym na škole, ktorú navštevovali. Gitarista Erno "Emppu" Vuorinen bol posledným členom pôvodnej zostavy.

Ich štýl bol založený na Holopainenových experimentoch so syntetizátorom, akustickými gitarami a operným spevom Tarje Turunen. Od októbra do novembra 1996 nahrali títo traja hudobníci akustický demoalbum, ktorý obsahoval tri piesne – „The Forever Moments“, „Etiäinen“ a „Nightwish“, z ktorej si skupina odvodila svoje meno.