Portál:Hudba/Odporúčaný článok/26 2006

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Heavy metal (skrátene tiež "metal") je druh rockovej hudby, ktorý sa ako vymedzený hudobný štýl objavil na prelome 60. a 70. rokov. Korene má v hardrockových kapelách, ktoré kombinovaním blues a rocku vytvorili nový hudobný štýl, charakteristický používaním elektrických gitár a bicích, a takisto hlasitým a skresleným zvukom. Z heavy metalu sa neskôr vyvinuli rôzne štýly, ktoré sú väčšinou známe pod pojmom "metal". Následkom toho má "heavy metal" dva odlišné významy: buď sa tak označuje celý hudobný žáner (tzv. metal) alebo len tradičný heavy metal, reprezentovaný kapelami ako Black Sabbath, Blue Cheer, Deep Purple, Judas Priest, Iron Maiden, Led Zeppelin a inými.

V 80. rokoch dosiahol heavy metal svoj vrchol popularity. V tomto období sa prvýkrát objavili mnohé jeho odnože, ktoré existujú aj dnes. Aj keď v súčasnosti nie je taký komerčne úspešný ako vtedy, stále má na celom svete obrovský počet priaznivcov, ktorí sú známi ako metalisti / metalistky či metláci / metláčky.

Heavy metal je charakteristický predovšetkým používaním elektrických gitár, temnými textami a agresívnym, rýchlym rytmom. Niektoré štýly ale majú im vlastné charakteristické znaky.

Podľa servera Allmusic.com, "zo všetkých nespočetných foriem rock & rollu, heavy metal je najextrémnejší, či už z hľadiska hlasitosti, mužnosti alebo teatrálnosti. Existuje množstvo variácií heavy metalu, no všetky sa opierajú o hlučné, skreslené gitary, opakujúce sa riffy, a jednoduché, rytmické tempo."

Inštrumentálna stránka heavy metalu[upraviť zdroj]

V žiadnej metalovej kapele nesmie chýbať gitarista, basgitarista, bubeník a spevák. Zriedkavo sa využívajú i klávesové nástroje, no najdôležitejší je skreslený gitarový zvuk, ktorý nie je vraj výsledkom inovácie, ale obmedzených možností doby.

V metalovej hudbe sa využíva široká škála spevu; od "čistých" vokálov, cez vysoké tóny, až po hlboké vrčanie. Vokálna stránka black metalu a death metalu pozostáva prevažne z vrčania, revania a chrapotania. Tým pádom je ťažké porozumieť "spievanému" textu.

Zložité sóla a riffy sú neoddeliteľnou súčasťou heavy metalu. Metaloví gitaristi boli vždy inovátormi v technike, rýchlosti a zručnosti.

Americká kapela Grand Funk Railroad bola jednou z prvých svojho druhu, ktorá zaviedla nové štandardy ohľadne hlasitosti počas vystúpení. Hlasitosť zvuku bola považovaná za rovnako dôležitú ako hudba samotná. Aj keď niektorí tvrdia, že je to len nezmyselný výstrelok, mnohým ľuďom poskytuje najväčší zážitok z hudby práve vysoká hlasitosť. Motörhead a Manowar sú príkladmi kapiel, ktorým záleží na hlasitosti ich hudby.