Portál:Hudba/Odporúčaný článok/34 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Mötley Crüe je americká hard rocková skupina z Los Angeles, Kalifornia. Členovia: Nikki Sixx, Tommy Lee, Mick Mars a Vince Neil. Mötley Crüe je považovaná za jednu z najúspešnejších hard rockových amerických skupín, predala vyše 41 miliónov albumov po celom svete a 24 miliónov v USA.

História[upraviť zdroj]

1980+[upraviť zdroj]

Mötley Crüe vznikla v roku 1981 v Los Angeles, potom čo basgitarista Nikki Sixx bol vyhodený zo skupiny London, v ktorej začínal spolu s Lizzie Grey v roku 1979. Ešte predtým ho Blackie Lawless vyhodil zo svojej skupiny Sister. London bola tiež aj prvá skupina gitaristov Guns N’ Roses Izzyho Stradlina a Slasha, rovnako ako bubeníka skupiny Cinderella Freda Couryho.

Bubeník Tommy Lee bol zase v skupine nazvanej Suite 19 s gitaristom/spevákom Gregom Leonom, ktorý neskôr nahrádza Randyho Rhoadsa v skupine Quiet Riot. Nikki a Tommy sa rozhodli hrať spolu, ale Leon odmieta ich ponuku.

Nikki a Tommy stretávajú gitaristu Mickyho Marsa (v tom čase vystupoval ešte pod svojím menom – Bob Alan Deal), ku ktorému sa dostali cez inzerát v L.A. novinách, kde stálo: "Hlučný, drsný, agresívny gitarista je voľný". Keď ho prvýkrát stretli, tak Nikki okamžite poznamenal: "Nemôžem tomu uveriť! Tu je ďalší chlapík ako my!" Micky si rýchlo pripravil veci a zahral úvodný riff k piesni Stick to Your Guns. Marsovi sa nepáčil zvuk gitary. Po opití sa a džemovaní asi po hodine Micky vyhodil gitaristu skupinu, ktorý bol známy len ako Robin ("buzerant" podľa Leeho).

Bol to Mick, ktorý prišiel s názvom skupiny. Kým vo svojej bývalej kapele White Horse jeden z členov vošiel dnu a nazval skupinu "a motley looking crew" (tj. nesúrode vyzerajúca partia). Mick si názov zapísal na papier aj s originálnym hláskovaním Mottley Crew. Názov neskôr prijali, keď sa Micky pridal k Nikkimu a Tommymu v roku 1981. Ale vedie sa veľa diskusií o tejto skupine, keď navrhovala názov Christmas. Podľa Nikkiho to bol jeho nápad, myslel si že také povedomé a populárne slovo v názve by priatihlo fanúšikov.