Portál:Hudba/Odporúčaný článok/43 2008

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Skid Row je americká heavy metalová skupina, ktorá sa stala modelom hard rockovej scény 80. rokov a bola celkom úspešná až pokiaľ nebola zatlačené do úzadia grungovými kapelami v roku 1991. Aj keď ich zrovnávali s hair metalovými kapelami kvôli ich zvuku zo začiatku tak Skid Row bol „tvrdší“ než ktorákoľvek iná hair metalová skupina. Časom sa ich zvuk blížil k trash metalu a podobal sa skupine Laaz Rockit. Skupina sa pomenovala po prvej skupine Garyho Moora – Skid Row.

História[upraviť zdroj]

Začiatok a vrchol (1986-1990)[upraviť zdroj]

Skid Row v roku 1986 založili basgitarista Rachel Bolan a gitarista Dave "the Snake" Sabo v New Yersey. K nim sa pridali Scotti Hill (gitarista), Rob Affuso (bubeník) a spevák Sebastian Bach, ktorý nahradil pôvodného speváka Matta Fallona. Vystupovali v kluboch naprieč východnou Amerikou.

Za pomoci priateľa Jon Bon Joviho, Sabo uzavrel nahrávaciu zmluvu pre Skid Row s vydavateľstvom Atlantic. V roku 1989 vydali svoj prvý album Skid Row, ktorý mal okamžitý úspech. Stal sa multi-platinovým a obsahoval hity 18 and Life, I Remember You a Youth Gone Wild.

Iróniou osudu je, že Bachova okázalosť a jeho divoké správanie, ktoré hralo kľúčovú úlohu v profilovaní kapely, tiež viedlo ku konečnému zániku skupiny. Kapela je najznámejšia za Bachove kúsky (motto: „Ak myslíš, smrdíš“), ktorý mal sklon vytvárať „incidenty“ spôsobované jeho hlučným a drsným postojom.