Skid Row

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
Skid Row

Základné informácie
Pôvod  Toms River,
New Jersey, USA
Žáner(-re) Heavy metal,
Hard rock
Pôsobenie 19861997
1999 – súčasnosť
Vydavateľstvá Atlantic Records
(1988 – 1996)
Skid Row Records
(2002 – 2005)
SPV Records
(2005 – 2006)
Megaforce Records
(2013 – súčasnosť)
Členovia skupiny
Johnny Solinger
Dave "The Snake" Sabo
Scotti Hill
Rachel Bolan
Rob Hammersmith
Bývalí členovia
Sebastian Bach, Rob Affuso, Phil Varone, Matt Fallon, Keri Kelli, Steve Brotherton, Kurtis Jackson, Charlie Mills, Tim DiDuro
Dave Gara

Skid Row je americká heavymetalová hudobná skupina, ktorá sa stala modelom hardrockovej scény 80. rokov a bola pomerne úspešná až kým ju do úzadia zatlačili grungové kapely v roku 1991. Aj keď ich porovnávali s hairmetalovými kapelami kvôli ich zvuku zo začiatku, tak Skid Row bol „tvrdší“, ako ktorákoľvek iná hairmetalová skupina. Postupne sa ich zvuk blížil k thrash metalu a podobal sa na skupinu Laaz Rockit. Skupina sa nazvala po prvej skupine Garyho Moora – Skid Row.

História[upraviť | upraviť zdroj]

Začiatok a vrchol (1986 – 1990)[upraviť | upraviť zdroj]

Skid Row v roku 1986 založili basgitarista Rachel Bolan a gitarista Dave „the Snake“ Sabo v New Jersey. K nim sa pridali Scotti Hill (gitarista), Rob Affuso (bubeník) a spevák Sebastian Bach, ktorý nahradil pôvodného speváka Matta Fallona. Vystupovali v kluboch naprieč východnými Spojenými štátmi.

S pomocou priateľa Jon Bon Joviho, Sabo uzavrel nahrávaciu zmluvu pre Skid Row s vydavateľstvom Atlantic. V roku 1989 vydali svoj prvý album Skid Row, ktorý mal okamžitý úspech. Stal sa multi-platinovým a obsahoval hity 18 and Life, I Remember You a Youth Gone Wild.

Iróniou osudu je, že Bachova okázalosť a jeho divoké správanie, ktoré hralo kľúčovú úlohu v profilovaní kapely, tiež viedlo ku konečnému zániku skupiny. Kapela je najznámejšia za Bachove kúsky (motto: „Ak myslíš, smrdíš“), ktorý mal sklon vytvárať „incidenty“ spôsobované jeho hlučným a drsným postojom.

Príkladom je „Incident s fľaškou“ (tak ho nazývajú fanúšikovia), Bach bol zatknutý a obvinený z napadnutia a ublíženia na zdraví za skočenie do davu na koncerte v Springfielde, kde Skid Row bol 27. decembra 1989 predkapelou Aerosmithu. Bacha trafila fľaša hodená z davu (ktorú keď neskôr hodil späť, trafil dievča rovno do tváre). Bach napadol osobu, ktorú videl, že tú fľašu hodila. Potom sa vrátil na pódium, aby dokončil vystúpenie. Táto príhoda sa tiež nachádza na videu z turné Oh Say Can You Scream?, ktoré Skid Row vydali v roku 1990.

Krátko nato Bach nosil tričko s anti-gayovským sloganom „AIDS vyhubí buzerantov dokonale“. Prvýkrát o tom žartoval na MTV, neskôr sa ospravedlnil, ale tiež to bol skôr vtip, keď vyhlásil: „Moja stará mama nedávno zomrela na rakovinu, predpokladám, že by som bol tiež nasratý, keby som niekoho videl nosiť tričko s nápisom „RAKOVINA vyhubí staré mamy dokonale““.[chýba zdroj] Neskôr sa Bach skutočne ospravedlnil za nosenie toho trička a daroval značnú sumu charite pre AIDS.

V 90. rokoch a prestávka (1991 – 1998)[upraviť | upraviť zdroj]

Ďalšia snaha Skid Rowu, Slave to the Grind (1991), bol prvý metalový album, ktorý debutoval na prvom mieste v amerických rebríčkoch i napriek zlej publicite, ktorú Bach spôsobil. Slave to the Grind mal obrovský úspech a Skid Row išli ešte raz na svetové turné spolu s ďalšími známymi skupinami vrátane kapiel Pantera a Guns N’ Roses. Slave to the Grind bol odchod pre skupinu, album Skid Row nasledoval typické hair skupiny, Slave to the Grind mal tvrdší zvuk hraničiaci s trashom (pieseň Mudkicker a titulná). Album vyšiel v dvoch verziách, jedna verzia neobsahovala pieseň Get The Fuck Out, ale namiesto nej Beggars Day. Album tiež získal skvelé recenzie od divákov, ale rýchlo sa vytratil z rebríčkov. Po turné si skupina dala trojročnú prestávku, zvažovala rozchod.

V roku 1995 sa Skid Row vrátili s novým albumom Subhuman Race, ktorý sa prekvapivo umiestnil v top 40. Album tiež obsahoval pár hitov, ale videoklipy sa hrali na MTV len občas.

Napokon Bachova drzosť začala ostatným členom prekážať a v roku 1997 ho vyhodili. Hoci Skid Row nikdy oficiálne neskončili, zostávajúci členovia krátko pokračovali v skupine Ozone Monday.

Nový Skid Row (1999 – súčasnosť)[upraviť | upraviť zdroj]

Skid Row znova vznikli na konci 90. rokov s novým spevákom Johnnym Solingerom (bývalý spevák Solingeru) a bubeníkom Philom Varonem (bývalý člen Saigon Kick). Pôvodný bubeník Rob Affuso mal ďalšie záväzky, ktoré mu bránili zostať v skupine v tom čase, ale stále je kamarát s Bolanom, Sabom a Hillom. Skid Row bol predkapelou pre KISS na ich rozlúčkovom turné a tiež hral s ďalšími heavy metalovými skupinami ako Poison. Každé leto boli na nejakom turné. V roku 2002 vystúpili na turné Rock Never Stops Tour.

Vydali svoj štvrtý album Thickskin v roku 2003, tiež je to prvý album so Solingerom a Varonem. Po vydaní albumu Varone opustil skupinu a nahradil ho bubeník Dave Gara.

V roku 2006 vydali piaty album Revolutions Per Minute , ktorý produkoval Michael Wagener, ktorý produkoval ich najúspešnejšie albumy Skid Row a Slave to the Grind.

Vo februári 2013 podpísali zmluvu s Megaforce Records a v apríli vydali EP s názvom United World Rebellion - Chapter One, ktoré je jedným z troch EP zo série United World Rebellion, ktoré by mali byť nahrané v priebehu 12-18 mesiacov.

V auguste 2014 nahrali druhé EP s názvom Rise of the Damnation Army - United World Rebellion: Chapter Two .

Diskografia[upraviť | upraviť zdroj]

Štúdiové albumy[upraviť | upraviť zdroj]

EP-čka[upraviť | upraviť zdroj]

Videá/DVD[upraviť | upraviť zdroj]

  • Oh Say Can You Scream, (1990)
  • No Frills Video, (1991)
  • Road Kill, (1993)
  • Under The Skin, (2003)

Single (US Billboard Hot 100)[upraviť | upraviť zdroj]

Členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Súčasní členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Bývalí členovia[upraviť | upraviť zdroj]

Externé odkazy[upraviť | upraviť zdroj]