Portál:Informačné technológie/Odporúčaný článok/31

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie
počítač Apple I
počítač Apple I

Apple I bol jeden z prvých osobných počítačov a úplne prvý, ktorého súčasťou bolo prepojenie klávesnice, mikroprocesora a výstupu na monitor.

Počítač Apple I bol vyrobený Stevom Wozniakom, pôvodne pre osobnú potrebu. Wozniakov kamarát Steve Jobs prišiel s myšlienkou počítač predať. Podarilo sa mu zabezpečiť odbyt 200 kusov a tak sa Apple I stal prvým výrobkom spoločnosti Apple Computer v apríli 1976. Cena počítača bola stanovená na 666,66 dolárov. Na rozdiel od počítačov iných nadšencov tej doby, ktoré sa zvykli predávať ako stavebnica, Apple I sa predával zmontovaný v celku s matičnou doskou obsahujúcou asi 30 čipov. Užívateľ si však každopádne musel zadovážiť ešte počítačovú skrinku, zdroj napájania, klávesnicu a monitor, aby bol počítač funkčný. Neskôr sa za 75 dolárov predával aj kazetový magnetofón ako pamäťové médium.

Charakteristickou vlastnosťou Apple I bola práve možnosť použitia klávesnice a monitora. Konkurenčné výrobky ako Altair 8800 mali zvyčajne na prednom paneli prepínače a používali LED diódy pre výstup.