Portál:Jazyk/Odporúčaný článok/11

z Wikipédie, slobodnej encyklopédie

Gruzínčina (ქართული ენა, kartuli ena) je úradný jazyk Gruzínska.

Je hlavným jazykom pre približne 3,9 miliónov ľudí v Gruzínsku (asi 83 percent populácie) a pre ďalších 500 000 v zahraničí, hlavne v Turecku, Iráne, Rusku, USA a v Európe. Je literárnym jazykom všetkých gruzínskych národov, obzvlášť juhokavkazských jazykovsvančina, mergeliančina a lazčina.

Gruzínčina je najrozšírenejším juhokavkazským jazykom. Medzi juhokaukazské jazyky patrí svančina a megrelčina - oba rozšírené hlavne v severozápadnom Gruzínsku, lazčina rozšírená pozdĺž tureckého pobrežia Čierneho mora od Melyatu cez Rize ku gruzínskym hraniciam.

Gruzínčina sa od megrelčiny a lazčiny oddelila v prvom tisícročí pred naším letopočtom. Podľa množstva zmien a lingvistických odhadov začalo prvé delení už v druhom tisícročí naším letopočtom alebo skôr oddelením svančiny. Megrelčina a lazčina sa oddelili približne o tisíc rokov neskôr. Gruzínčina má bohatú literárnu tradíciu.

Gruzínčina bola vo svojej histórii zapisovaná rôznymi písmami. Dnes je takmer dominantná abeceda mchedruli. Mchedruli má 33 bežne používaných písmen, ďalších 6 písmen sa dnes už takmer nepoužíva. Písmena presne odpovedajú gruzínskej výslovnosti.